Skandální tendr v Kyrgyzstánu. Země prý od projektu s českou firmou upustí

21.07.2017 16:49

Server Info.cz tvrdí, že Kyrgyzstán ustoupí od projektu s českou firmou Liglass Trading CZ. Za firmu se v této středoasijské zemi přimlouval český hradní kancléř Vratislav Mynář. Jak česká, tak kyrgyzská média však poukázala na nelehkou minulost této firmy, která dosud neměla zkušenosti s dostavbou kaskády vodních elektráren za miliardy.

Skandální tendr v Kyrgyzstánu. Země prý od projektu s českou firmou upustí
Foto: prezident.kg
Popisek: Kyrgyzský prezident Atambajev s majitelem firmy Liglass Trading CZ Michaelem Smelíkem

„Dohoda bude na sto procent zrušena. O tom by neměly být žádné pochybnosti,“ řekl Edil Baisalov, kyrgyzský občanský aktivista a v roce 2010 vedoucí kanceláře přechodné prezidentky Rozy Otunbayevy. „Osobně jsem mluvil s několika lídry parlamentních stran. Všichni vnímají tendr jako skandální,“ dodal.

Celý rozhovor naleznete zde

Obchod může padnout hned z několika důvodů. Např. proto, že by česká firma měla vyplatit 37 milionů dolarů za podíl ruské státní firmy RusHydro, která s projektem kaskád začala. Aktivista má za to, že Češi tyto peníze nezaplatí a dosavadní dohody padnou. Ve stejném duchu se vyjádřil také šéf státního výboru pro průmysl a energetiku Dujšebek Zilalijev.

Baisalov upozornil, že kontrakt bude zrušen především proto, že Liglass dosud žádný podobný projekt nedělal a nemluvil pravdu, když se ucházel o kyrgyzskou zakázku. Středoasijský stát si proto chce najít firmu s inženýry, kteří projekt skutečně dokončí. Tuto českou firmu k tomu nepotřebují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…