Skeptický ódéesácký předseda ze severu: Myslitel Fiala toho sám moc nezmůže

08.02.2014 18:24

Nový vítr v celostátním grémiu Občanské demokratické strany se líbí ústeckému poslanci a 1. místopředsedovi regionálního sdružení strany v Ústeckém kraji akademikovi Radimovi F. Holečkovi. Pokud ale nový šéf zůstane jako kůl v plotě, místo o pročišťující orkán půjde o slabý vánek.

Skeptický ódéesácký předseda ze severu: Myslitel Fiala toho sám moc nezmůže
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Radim F. Holeček diskutuje s občanem

Politický benjamínek Radim F. Holeček, který  před rokem stanul v čele ústecké oblastní ODS a zaryl se mnohým do paměti zejména svými silně antikomunistickými počiny a postoji, vyslovil pro ParlamentníListy.cz plný respekt nově zvoleným osobnostem v čele své partaje. Na letošním kongresu byl navíc zcela poprvé. „Byl to pro mě silný zážitek a velká motivace k další práci,“ uvedl. Velkou radost má ze silného mandátu nového předsedy Petra Fialy.

Je přesvědčen, že nejen pro ODS, ale i pro celou českou pravici bude Fiala výraznou vzpruhou. Nově zvolený stranický guru je pro něj respektovaným pravicovým myslitelem. Ale nejen to. „Je reálným parlamentním politikem s jasnou vizí a srozumitelnými názory i postoji. Je ale jasné, že předseda sám nic nezmůže,“ nejásá příliš a povytahuje pochyby, které mohou jízdě nového šéfa připravit překážky.

Členové by již neměli být leklými rybami

Holeček očekává od nového vedení, že především bude schopné týmové práce a zdůrazní potřebu aktivizovat celou členskou základnu. Leklé ryby se jen tak neproberou. „Je jasné, že případné budoucí úspěchy si budeme muset všichni tvrdě odpracovat,“ říká.

Pro ParlamentníListy.cz se vyjádřil mimo jiné k osobě Miroslavy Němcové. Její neúspěch na kongresu nepovažuje za nic zvláštního. „Miroslava Němcová se rozhodla, že do jiné než předsednické pozice kandidovat nebude. Skutečnost, že v této volbě obdržela relativně nízký počet hlasů, rozhodně nepovažuji za nic mimořádného. Lidsky samozřejmě chápu její zklamání. Nicméně intenzita volání po zcela nové tváři v čele ODS byla přímo úměrná vážnosti situace, ve které se nacházíme,“ komentoval to.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…