Skeptický generál Randák: Politici jsou pořád stejní, zase se vrátí do starých kolejí

29.04.2014 19:59

Politici o boji proti korupci jen mluví, ale ve skutečnosti proti ní nic nedělají. V úterním Interview ČT24 to řekl bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák, člen správní rady Nadačního fondu proti korupci. V pořadu pochválil policii, která podle něj poslední dva roky pracuje dobře. Promluvil i o tom, jak Nadační fond proti korupci funguje.

Skeptický generál Randák: Politici jsou pořád stejní, zase se vrátí do starých kolejí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Randák

Odmítl, že by fondu sám sháněl informace s tím, že k tomu nemá žádné kompetence. Fond podle Randáka pracuje pouze s informacemi, které se k němu dostanou prostřednictvím podání. Například SMS zprávou, nebo zasláním cédéčka. Drtivá většina, prý 99 % všech podání, je anonymních. Správní rada fondu dospěla k závěru, že se bude zabývat jen tím, zda se podnět zakládá na pravdě. Podnětů přichází fondu relativně hodně, dva až tři denně.

Randák přiznal, že v minulosti spolupracoval s vůdcem hnutí ANO, ministrem financí Andrejem Babišem. Ten prý v minulosti s Randákem konzultoval obchodní a personální záležitosti. Od té doby, co se Babiš stal politikem, prý spolupráce už nepokračovala. Podobně fond nedává konzultace ani jiným politikům.

Bývalý ředitel civilní rozvědky se vyjádřil i k tomu, že obviněný lobbista Ivo Rittig může cestovat do zahraničí a dává rozhovory médiím. To, že v nich dává na odiv svou sebejistotu, je podle Randáka jen mediální póza. „Věřím, že pokud ty věci v daných spisech se ukážou jako pravdivé, musí být oba pánové ve velkém stresu,“ poznamenal na adresu Rittiga a také dalšího lobbisty Romana Janouška.  

Policie už funguje dobře

Pochvaluje si situaci v policii, která podle něj  poslední dva roky funguje dobře. „Ať už je to tím, že se částečně změnila politická situace, že se změnila situace na státním zastupitelství,  které už nemaří vyšetřování,“ podotkl s tím, že média jsou v případu Ivo Rittiga příliš netrpělivá. Policie a státní zastupitelství prý musí dostat čas. Pak ale bude mnoho lidí  překvapeno, co se ve spisech objeví. „Jestliže Janouška poslouchala policie rok a půl, to samé u Rittiga, tak vím, co se za dva roky dá nasbírat informací,“ poznamenal.

Pesimisticky se dívá na vztah politiků a korupce. Všechny politické strany podle Randáka sice mluví o tom, že je třeba bojovat proti korupci, ale z jejich strany jde jen o proklamace. A je tomu tak i u současných vládních politiků. Na základě toho se domnívá, že vše se vrátí do předchozího stavu. Doufá jen, že se situace k minulému stavu nevrátí na státním zastupitelství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…