Skladovala se ve Vrběticích zakázana munice? Kam zmizely samopaly? Ondráček vytáhl ve Sněmovně nebezpečné téma

04.05.2021 16:06

„Co se skladovalo ve Vrběticích předtím, než došlo k výbuchu? Byly tam i zakázané typy munice, jako nášlapné miny, o kterých se už několik let hovoří v médiích?“ chce vědět od vlády poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM) v souvislosti s úterními dotazy k cíli neuskutečněné cesty vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy. Po vládě chce znát, co ví o možnosti „financování mezinárodního terorismu“.

Skladovala se ve Vrběticích zakázana munice? Kam zmizely samopaly? Ondráček vytáhl ve Sněmovně nebezpečné téma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Ondráček alias "mlátička"

Anketa

Bojíte se onemocnění covid-19? (Ptáme se od 4.5.2021)

22%
78%
hlasovalo: 8619 lidí
Poslanci odhlasovali, že se na uzavřeném jednání Sněmovny bude řešit kauza ohledně cesty ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy, kam měl podle článku Seznam Zpráv chtít odletět s cílem zamést informace o Vrběticích pod koberec výměnou za ruské vakcíny Sputnik V.

Ondráček na to reagoval, že by ho v této souvislosti spíše zajímaly „informace vlády o financování mezinárodního terorismu“.

K tomu Ondráček řekl, že by chtěl vládě položit několik otázek v souvislosti s Vrběticemi. „Co se skladovalo ve Vrběticích předtím, než došlo k výbuchu? Byly tam i zakázané typy munice, jako nášlapné miny, o kterých se už několik let hovoří v médiích?“ zeptal se.

Následně se táže, jaký osud postihl samopaly vz. 58, popř. kam byly vyvezeny. „Kolik samopalů vz. 58 bylo v majetku státu při vzniku samostatné České republiky ve skladech, a co se s nimi v průběhu let stalo?“ Následně specifikoval, že by ho zajímal i vývoz vojenského materiálu mezi lety 2011 a 2020.

Za toto období ho též zajímá financování politických neziskových organizací. A táže se též, kolik lidí v těch letech u nás získalo politický azyl.

„Tím si dokreslíme celou situaci kolem Vrbětic a co se kolem toho všeho děje,“ dodal poslanec.

Článek reportéra Seznam Zpráv Janka Kroupy tvrdí, že měl Hamáček v plánu vydat se v půli dubna do Kremlu s příslibem, že informace z Vrbětic ututlá a dostane za to mimo jiného milion vakcín Sputnik V. Článek naráží především na to, že ještě 15. dubna se ministr vnitra chystal odcestovat do Moskvy a vyjednat tam nákup ruské vakcíny Sputnik V. O dva dny později však již bylo všechno jinak; spolu s premiérem Andrejem Babišem (ANO) předstoupili před veřejnost a oznámili, že za výbuchem ve zbrojním skladu ve Vrběticích z roku 2014 stáli dva ruští armádní zpravodajci a Česko v reakci na toto ujištění vyhošťuje 18 ruských diplomatů-špionů.

Hamáček obvinění ze článku odmítá a označuje jej za nejtěžší okamžik svého života. „Kauzu Vrbětice jsme zvládli úspěšně a postup našich zpravodajských služeb – které byly schopny jasně říci, co se ve Vrběticích stalo – i vlády je nezpochybnitelný úspěch České republiky,“ míní vicepremiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…