Škoda, že jsme se se Slováky rozdělili, napsala čtenáři poslankyně ČSSD

14.10.2014 22:26

Poslankyně ČSSD Dana Váhalová čtenáři serveru ParlamentníListy.cz vystupujícímu pod označením Nagano vysvětlovala, proč by pro nás bylo mnohem lepší, kdyby zůstalo zachováno Československo. Reagovala tím i na myšlenku, že by se nám ve společném státě nemuselo dařit, protože kvůli problémům na Slovensku se oddálil např. vstup země do NATO.

Škoda, že jsme se se Slováky rozdělili, napsala čtenáři poslankyně ČSSD
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

„Svět se globalizuje a není moudré se dělit na malé státy, je potřeba hledat to, co nás spojuje a ne to, co nás rozděluje. V této souvislosti lituji, že takto neuvažovali politici Československa v roce 1992, kteří bez referenda umožnili jeho rozdělení," posteskla si poslankyně v odpovědi pro čtenáře PL.cz s přezdívkou Nagano.

Plusy a mínusy britské unie

Tuto myšlenky do hloubky rozvedla na svém blogu. Text úvahy je dostupný na stránkách ČSSD a Váhalová v něm srovnává situaci v někdejším Československu s nedávným referendem ve Skotsku. Společná unie se na ostrově zrodila již v roce 1707. Skoti si podle Váhalové spočítali, že po spojení s Anglií mohou pomoci v rozvoji koloniální říše a na tomto rozvoji také profitovat.

Blog najdete ZDE

Členka dolní komory ale obratem podotýká, že britská vláda bude muset splnit to, co slíbila Skotům ve spojitosti s referendem, což zároveň vyvolává jistou nelibost mezi Angličany. Ptají se, proč mají Skoti právo spolurozhodovat o dění v Anglii, zatímco Angličané na dění ve Skotsku mají jen minimální vliv. I oni si tak začínají přát určité změny.

OdpovědI si můžete přečíst také ZDE

To však podle Váhalové nic nemění na tom, že by nám bylo lépe ve společném státě se Slováky. „Kdyby zůstalo Československo, patřili bychom dnes mezi 10 největších států EU a naše šance a postavení by byly úplně jiné,“ uzavřela svou úvahu.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…