Skokan Tomio Okamura. Je zde nejnovější průzkum popularity

28.12.2015 11:46

Hvězda předsedy strany Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury stoupá. Alespoň to ukazuje poslední průzkum popularity mezi politiky. Aktuálně na něj mají příznivý názor téměř dvě pětiny občanů, čímž zaznamenal největší nárůst obliby od posledního měření. Píše to agentura STEM.

Skokan Tomio Okamura. Je zde nejnovější průzkum popularity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Na prvním místě žebříčku popularity zůstává v prosinci, i přes snížení procentních bodů oblíbenosti, ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Na druhé místo poskočil ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který toto místo drží se stabilně druhým premiérem a předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou.

Zvýšenou podporu veřejnosti měl v prosinci i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který se umístil na čtvrtém místě. S velkým odstupem za nimi následuje sociálnědemokratický ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. 

Mírné oslabení podílu příznivých názorů v porovnání se zářijovým průzkumem pozorujeme u předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, ministra Jiřího Dienstbiera (ČSSD) i u prvního místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka.

Průzkum ZDE

„Hodnocení dalších členů koaliční vlády je poměrně stálé, bez výraznějších změn. Kromě již uvedených ministrů jsou relativně dobře hodnoceni i ministr dopravy Dan Ťok (ANO), ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL),“ píše se v průzkumu.

Stabilní počet občanů, necelá pětina, hodnotí příznivě i předsedu a místopředsedu komunistické strany Vojtěcha Filipa a Pavla Kováčika. Více než pětina občanů hodnotí příznivě předsedu ODS Petra Fialu a místopředsedu strany Jana Zahradila a Evžena Tošenovského. Postavení nového předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska zůstává nezměněno (14 %). 

Zajímavé je, že poměrně vysoký podíl lidí nezná ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou (ANO), ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD), ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) či předsedu poslaneckého klubu Úsvitu Marka Černocha. 

S třetinovou podporou občanů poté opouští žebříček popularity agentury STEM čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Výzkum popularity se totiž již od roku 1993 zaměřuje pouze na předsedy a místopředsedy parlamentních stran a na členy české vlády. 

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …