Škola v Německu se pokusila trochu umírnit rozpínání muslimů. A dostala co proto

02.03.2017 20:11

Deník Die Welt referuje o kauze, kterou rozpoutalo vedení školy ve wuppertálském gymnáziu, když požádalo učitele, aby zabránili muslimským žákům v příliš „provokativním modlení“.

Škola v Německu se pokusila trochu umírnit rozpínání muslimů. A dostala co proto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

„V posledních několika týdnech bylo pozorováno, že si muslimští studenti rozbalovali své modlitební koberečky na k tomu nevyhrazených místech. Vedle toho prováděli rituální očistu na toaletách, což také není povoleno,“ přečetli si učitelé v e-mailu. Byli v něm také vyzváni k tomu, aby zjistili jména muslimských studentů, kteří porušovali pravidla, a nahlásili je vedení školy. Nařízení se však dostalo na veřejnost, kde vzbudilo rozporuplné reakce.

„Jak může škola, která se chlubí svým odmítavým postojem k rasismu, rozesílat takové e-maily?“ cituje Die Welt jednoho uživatele sociální sítě. Další se potom ptá členů vedení školy, jestli jim něco říká čtvrtý článek ústavy, který hovoří o svobodě vyznání. Na druhou stranu, objevily se i reakce, které naopak s nařízením školy souhlasí. „Jde o smysluplnou iniciativu. Provokace spojené s modlením jen dokazují neúspěch integrace muslimů,“ píše buňka AfD Wuppertal.

Celý text v němčině máte k dispozici ZDE.

Vedení školy se podle Die Welt nemůže k jednotlivým reakcím veřejnosti vyjadřovat a odkazuje na postoj lokální vlády. „Zákaz modlení provokativním způsobem je plně v souladu se zajištěním mírového soužití ve vzdělávacích institucích. Díky tomuto opatření by mohlo být nalezené schůdné řešení, protože někteří učitelé a studenti se cítili být chováním muslimských věřících znepokojeni,“ cituje německý deník vyjádření mluvčí Dagmar Gross.

Vedení školy má dle mluvčí možnosti řešit tyto problémy v rámci platných pravidel. „Z toho samého důvodu se musí muslimské dívky účastnit hodin plavání. Pasáží týkající se ‚modlení v provokativním stylu‘ se rozumí, aby se modlením necítili ostatní studenti a učitelé vyrušováni,“ vysvětlila Gross pro Die Welt. Na druhou stranu uvedla, že volba slov vedení školy nebyla úplně nejšťastnější a mohl tak být vytvořen falešný dojem.

„Modlení je na půdě školy i nadále samozřejmě možné. Ovšem jen v případě, že něco takového nemá negativní vliv na vzdělávací systém,“ uvedla mluvčí Gross. Nicméně místní muslimská komunita již vyjádřila nad nařízením školy znepokojení a lze očekávat, že vzhledem k současnému politicky korektně naladěnému Německu bude patrně následovat omluva a sypání si popelu na hlavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…