Skončete tu koalici, nabádá Jiří Čunek. A bere si k ruce průzkum

04.07.2017 18:45

Hejtman Zlínského kraje a senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) považuje za nejvhodnější projekt koaliční spolupráce lidovců a STAN ukončit. Novinářům to řekl dnes na Velehradě, kde zasedá předsednictvo KDU-ČSL. Podle průzkumu agentury TNS Kantar z počátku července by koalice lidovců a Starostů ve volbách získala 7,5 procenta hlasů, a do sněmovny by se tak nedostala.

Skončete tu koalici, nabádá Jiří Čunek. A bere si k ruce průzkum
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Senátor Jiří Čunek v pořadu ČT Hyde park

„Klidně můžeme udělat to, že ty dvě strany půjdou spolu, ale bude to tak, že bude STAN podporovat KDU-ČSL a všichni ti lidé mohou být na kandidátkách. Tam je hranice pět procent. Myslím, že drtivá většina kolegů se s tím ztotožňuje. Jsem ale jen členem širšího vedení. Brát to emotivně není dobře,“ uvedl Čunek podle ČTK.

Nedostatečnou podporu spojení lidovců se STAN v předvolebních průzkumech Čunek přičítá faktu, že si ho voliči pořádně nevšimli. Přesto společnou kandidaturu považuje za racionální.

„Je založena na tom, že každé volby vypadají jinak. Jeden hlas pro slabou stranu znamená podstatně méně než hlas pro silnou stranu, protože ta silnější bere víc. Proto ta úvaha byla dobrá. Ale když se teď na základě průzkumu veřejného mínění ukazuje, že úvaha společného spojení u voličů zatím nezabrala, tak si myslím, že bychom to zcela racionálně měli vyhodnotit,“ doplnil Čunek.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Podle průzkumu agentury TNS Kantar pro Českou televizi z počátku července by koalice lidovců a STAN získala 7,5 procenta hlasů. Předsedové KDU-ČSL a Starostů Pavel Bělobrádek a Petr Gazdík dnes řekli, že nepřeceňují průzkumy, podle nichž by se koalice obou stran do sněmovny nedostala. Klidní zůstávají podle zjištění ČTK i představitelé lidovců ve většině krajů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…