Skončí jako Drahoš! Rána demonstrantům z Václaváku

24.05.2019 22:09

V úterý večer se v Praze na Václavském náměstí uskutečnila proti premiérovi a ministryni spravedlnosti již čtvrtá demonstrace v pořadí organizovaná spolkem „Milion Chvilek, z.s.,“ jehož předseda Mikuláš Minář při té příležitosti vyzval Andreje Babiše k veřejné debatě. Je to však dobrý nápad? Podle komentátora Michaela Durčáka rozhodně není. „Demonstranti můžou skončit jako Drahoš,“ varuje ve svém článku na serveru Info.cz.

Skončí jako Drahoš! Rána demonstrantům z Václaváku
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Pohled dolů

Premiér a předseda hnutí ANO je podle Durčáka očividně špatný debatér. Poukázal na jeho duel v rámci Otázek Václava Moravce s předsedou ODS Petrem Fialou na začátku dubna, kdy mu Babiš evidentně nestačil. Tento tristní výkon na televizní obrazovce však hnutí ANO preference neubral a s velkou pravděpodobností ani neubere, ať už se před kamerami znemožní z premiérova hnutí kdokoliv.

Anketa

Prezident Zeman šikanuje část Česka, tvrdí Dominik Hašek. Má gólman pravdu?

7%
93%
hlasovalo: 26160 lidí

„Babišova politická síla nepramení z rétorických schopností, ale z propracovaného marketingu, téměř neomezených finančních zdrojů, frustrace části obyvatelstva, ale hlavně přístupu ke státní kase, z níž může svým voličům v průběhu volebního období posílat různé dárečky, díky nimž si udrží jejich hlas,“ míní komentátor.

Otázkou pak je, co by spolek případnou „výhrou“ v televizní debatě získal. „Preference těžko, jelikož se zatím netransformoval v politickou stranu. Kromě premiérova znemožnění se skýtá pro Milion chvilek prostor na obrazovce příležitost se zviditelnit a rozšířit své postoje do povědomí širší veřejnosti,“ myslí si Durčák, podle kterého Minář nemá na rozdíl od Babiše co ztratit.

V potaz také bere i to, že sázka na televizní debaty se podobnému názorovému proudu, jaký představují demonstranti, nedávno nepovedla. A to ve druhém kole prezidentských voleb mezi Jiřím Drahošem a Milošem Zemanem. „Není pochyb, že Babiš by si, stejně jako Zeman v prvních dvou volebních kláních, vybral hřiště a moderátora, které by mu hrálo do karet,“ je přesvědčen komentátor.

Výzva k televizní konfrontaci s premiérem je podle Durčákových slov první viditelný politický krok, k němuž se demonstranti odhodlali. To je samo o sobě prý dobře, protože protestní hnutí má šanci svrhnout Babišovu vládu jedině tehdy, když k němu bude představovat skutečnou alternativu.

Demonstranti se však podle něj musí oprostit od falešného pocitu, že jejich protesty proti vládě hnutí ANO mají cokoliv společného s listopadem 89. Na rozdíl od situace před třiceti lety dnes demonstranti nechtějí úplnou změnu systému a nečelí násilí bezpečnostních složek.

Poklidný průběh demonstrací však nahrává spíše Babišovi, který moc dobře ví, že kdyby se něco zvrhlo, obrátí se to proti němu, dodává Durčák. „Ostatně, představte si, že by Václav Havel vystoupil před třiceti lety s požadavkem, aby s ním šel Milouš Jakeš do televizní debaty. Absurdní, že?“ napsal na závěr textu komentátor.

Původní zdroj ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…