Skončil šéf Národní galerie. Podle Hanákové nerozuměl své práci

17.04.2013 17:08

Ministryně kultury Alena Hanáková dnes odvolala ředitele Národní galerie Vladimíra Rösela. Neměl prý žádnou koncepci a úloze galerie nerozuměl. Rösel kritiku ministryně odmítá, ale její rozhodnutí respektuje, informuje iDNES.cz.

Skončil šéf Národní galerie. Podle Hanákové nerozuměl své práci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Rösel

„Po 21 měsících působení pana Rösela ve funkci generálního ředitele Národní galerie v Praze, kdy dostal celou řadu příležitostí, aby prokázal svou kvalifikaci pro vedení nejvýznamnějšího muzea výtvarného umění v České republice, se ukázalo, že tato kvalifikace je velmi omezená. A to především proto, že pan Rösel neprokázal, že rozumí specifickému poslání Národní galerie v Praze a jejímu postavení mezi státními sbírkotvornými institucemi,“ prohlásila dnes Hanáková.

Vedením byl pověřen Vít Vlnas

O Röselově odvolání už se nějakou dobu spekulovalo. Do konce února měl ministerstvu představit koncepci rozvoje. Ta však opakovaně neprošla. „S rozhodnutím ministryně absolutně nesouhlasím, ale respektuji ho. Nejdůležitější teď pro mě je zachovat kontinuitu a klid v Národní galerii,“ řekl iDNES.cz odvolaný ředitel.

Ministryně už vybrala i Röselova nástupce. „Do doby jmenování nového generálního ředitele, na jehož výběru se bude podílet úzké grémium odborníků z oblasti výtvarného umění, bude pověřen řízením Národní galerie v Praze současný ředitel sbírky starého umění profesor Vít Vlnas,“ uvedla v tiskovém prohlášení mluvčí ministerstva Lenka Brandtová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…