Skončíme ve sra*kách. Projedeme to, jen pomáháme Kalouskovi, začíná zaznívat z ČSSD. Už se dokonce šušká, co bude dál

21.03.2017 4:45

ČSSD pomáhá Kalouskovi udržet TOP 09 při životě a sama díky tomu skončí ve sra*kách. Tak nehovoří žádný z novinových komentátorů, takto situaci vidí sami sociální demokraté. Stranické kuloáry dosud nejsilnější parlamentní strany zdaleka nestojí jednotně za svým šéfem Sobotkou. Mnozí z politiků ČSSD mají problém se spoluprací Kalouska a Sobotky proti Babišovi. ParlamentníListy.cz se snažily zmapovat nálady ve straně.

Skončíme ve sra*kách. Projedeme to, jen pomáháme Kalouskovi, začíná zaznívat z ČSSD. Už se dokonce šušká, co bude dál
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu v Brně

Sociální demokracie prý zostřuje a centrálně plánuje útoky na šéfa hnutí ANO. Andrej Babiš v rozhovoru pro sobotní Právo uvedl, že marketingové oddělení ČSSD rozesílalo svým poslancům návod, jak na něj útočit ve sněmovně, médiích a na sociálních sítích. Tuto praxi dokonce mezitím Lidový dům potvrdil.

Jaké jsou po sjezdu a stupňujících se útocích vedení ČSSD na Andreje Babiše uvnitř sociální demokracie nálady? Co se povídá ve vnitrostranických kuloárech o možné povolební (ne)spolupráci s hnutím ANO nebo o možném vyhození ministra financí Babiše z vlády?

Členové i významní poslanci jsou ve svých postojích k Babišovi rozděleni. Ostře antibabišovskou linii vyznávají především skalní sobotkovci. Mnozí další takový směr sice podporují, ale spíše proto, aby prokázali svou loajalitu, a neohrozili tak své pozice na kandidátkách.

Anketa

Je chyba, že Zeman nejde na pohřeb kardinála Vlka?

hlasovalo: 10654 lidí

Hned několik sociálních demokratů to přiznalo během neformálních rozhovorů s ParlamentnímiListy.cz. Sami přitom o smyslu programu Antibabiš pochybují. Podle těchto názorů bude z tvrdé rétoriky ČSSD vůči koaličnímu partnerovi těžit spíše Andrej Babiš než oni sami.

Podle informací ParlamentníchListů.cz měl Andrej Babiš pravdu minimálně v jedné věci. Totiž že marketingové oddělení Lidového domu rozesílalo poslancům návod, jakým způsobem veřejně vystupovat ke kauze Babišových údajných nesrovnalostí.

Existenci takového návodu potvrdilo redakci několik sociálnědemokratických poslanců. Někteří z nich ale mírnili informace, že šlo o návod, jak nejlépe útočit na šéfa hnutí ANO. Prý šlo o komunikační doporučení, které strana svým zákonodárcům posílá ke všem kontroverzním kauzám, a v rámci ČSSD tak nejde o nic netypického. Obecně to spíš netypické je a řada politiků ČSSD přiznává, že marketingové návody s jednotně připravenými názory jim jsou proti srsti a neřídí se jimi.

,,Daňové podvody" nahrály Kalouskovi

Podle kuloárních rozhovorů ale mají socialisté problém s něčím jiným, již s několikátým spojenectvím vedení strany v čele s Bohuslavem Sobotkou se šéfem TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Naposledy se tak stalo před týdnem, kdy Kalousek ve sněmovně prosadil bod „Daňové podvody ministra financí“, kolem čehož vznikla široká koalice včetně sociálních demokratů a jejím faktickým mluvčím byl právě Kalousek.

„Štve mě to a zdaleka nejen mě. Pomáháme Kalouskovi udržet Topku při životě, sloužíme mu ke zviditelnění, aby se dostal znovu do sněmovny, ale sami nevidíme, že to může potopit nás. Takže díky nám bude zloděj Kalousek v parlamentu další čtyři roky a my budeme kde? Ve sra*kách. Podívejte se na Sobotku, vyjadřuje se stejně jako Kalousek, tohle mi vadí. A když o tom mluvím s kolegy, jsou naštvaní taky,“ řekl redakci významný pražský politik ČSSD pod podmínkou anonymity.

Babišovy peníze? Problém, o tom žádná. Ale...

„Otázka, jestli fakt Babiš obral stát na daních, nebo neobral, to už je něco jiného. Byli tady politici, kteří museli odejít kvůli nejasnostem při financování, a to šlo proti Babišovi o zanedbatelné částky. O tom žádná. Jenže my to neumíme prodat. Upozorňujeme na možné podvody, děláme tím službu Kalouskovi, což nám ubere část hlasů a další velký kus voličů od nás uteče k ANO, protože Babiš má bezchybně propracovaný marketing. Umí prodat všechno. Vzpomeňte si na Čapí hnízdo, nakonec z toho vyšel jako vítěz s vyššími preferencemi,“ dodává zdroj ParlamentníchListů.cz.

Podobně to vidí i další politici sociální demokracie z několika regionů. S posledními kroky předsedy Sobotky nesouhlasí, obávají se ale mluvit přímo a veřejně. „Po sjezdu, který byl jako předem připravené divadlo, kde se o ničem nediskutovalo, se máme tvářit jako jednotná strana. Copak jsme partaj jednoho muže? ČSSD ve sněmovně jede podle stejných not jako TOP 09, ale nikdo si nic nedovolí říct. Pak by se už totiž jeho jméno nemuselo objevit na kandidátce a z nejstarší strany u nás by natrvalo vymizely jiné názory. Smutné je, že to jsou názory tradiční levice, které nemají moc prostoru,“ znělo od dalšího ze vlivných sociálních demokratů.

„I kdyby měl Kalousek pravdu, tak to prostě říká Kalousek. A my máme stát za ním? Zloděj křičí, chyťte zloděje. Pod tím nechci být podepsaný. V kraji se bojíme, že se s tím už do voleb nedá nic dělat. Projedeme to na plné čáře, pak se zbavíme Sobotky a budeme doufat, že se na jeho místo dostane někdo, kdo vzkřísí sociální demokracii, aby vstala jako fénix z popela. Podobně jako v době Miloše Zemana,“ zaznělo od další z významných postav ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…