Skoro neuvěřitelné: Pilota MH17 prý pitvali tak, aby se zamaskovalo sestřelení letadla

14.10.2015 8:00

Dlouho očekávaná zpráva nizozemských vyšetřovatelů o loňském sestřelení malajsijského boeingu z letu MH17 na východní Ukrajině naznačila, že se vyskytly pokusy o zatajení příčiny neštěstí, upozornil britský list The Guardian.

Skoro neuvěřitelné: Pilota MH17 prý pitvali tak, aby se zamaskovalo sestřelení letadla
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

Součástí těchto zastíracích pokusů byla „zpackaná pitva kapitána letadla, při které byly z těla záměrně odstraněny kovové střepiny z rakety Buk“, napsal deník s odvoláním na nizozemské experty.

Raketa prý byla asi odpálena z území ovládaného proruskými separatisty

Podle nizozemské zprávy, zveřejněné v úterý, raketa Buk ruské výroby explodovala metr od kabiny pilotů a výbuch obrovskou silou vrhl stovky střepin do letadla. Vyšetřovatelé se ale vyhnuli určení viníků, jen uvedli, že raketa byla odpálena z oblasti o rozloze 320 čtverečních kilometrů. Přesné umístění odpalovacího zařízení má zjistit další kriminalistické vyšetřování. Avšak šéf úřadu vyšetřujícího příčiny katastrofy Tjibbe Joustra později před novináři připustil, že raketa byla odpálena z území ovládaného separatisty, podporovanými Ruskem.

Zpráva uvádí, že více než 120 cizích těles, „vesměs kovových střepin“, se našlo v těle druhého pilota, kde způsobily „mnohočetné zlomeniny“. Když však experti identifikovali kapitánovo tělo, shledali, že už bylo podrobeno „vnějšímu a vnitřnímu zkoumání s odstraněním cizích předmětů“. Přesto v těle našli „stovky kovových předmětů“, jakož i zlomeniny kostí a další zranění.

Ruský výrobce popřel, že by se takové úlomky našly

Mezi částmi hlavice rakety se našly dvě střepiny ve tvaru motýlka, což Nizozemci pokládají za příznačné pro zvláštní typ bojové hlavice Buku. Nicméně ruský výrobce, Almaz-Antej, v předstihu popřel, že by se takové úlomky našly, a trval na tom, že použit byl starší typ rakety Buk, který už není používán v ruské armádě.

Boeing 777 byl sestřelen 17. července 2014 nad oblastí ovládanou proruskými separatisty, kteří po několik dní odmítali místo neštěstí zpřístupnit. Čtyři dny také trvalo, než vydali černé skříňky letadla. Všech 298 lidí na palubě zahynulo.

Zpráva uvádí, že některé díly a náklad letadla, vyfotografované bezprostředně po neštěstí, zmizely. Zmizela také avionika z pilotní kabiny.

Zatímco oficiální Moskva závěry nizozemských expertů o technických příčinách tragédie zpochybnila a nařkla je z politické účelovosti, liberální deník Vedomosti dnes napsal, že kdyby Rusko chtělo předložit důkazy své neviny, mělo by zveřejnit údaje protivzdušné obrany a systémů kontroly nad vzdušným prostranstvím z letounu A-50, ruské obdoby amerických letounů AWACS, o situaci v dané oblasti. To se však dosud nestalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …