Skoro vše zavřené, jen továrny pojedou. Kalousek se obořil na Babiše. A není sám

27.02.2021 14:40

Vláda kvůli koronavirové pandemii od pondělí na tři týdny výrazně omezuje pohyb osob, zavírá školy i polovinu obchodů. Průmysl však zůstal opět stranou. Podle ministra průmyslu a obchodu nejsou velké továrny a provozy zdrojem šíření viru. A nejen členové opozice se ptají – bylo by tomu tak, i kdyby pan premiér nebyl „fabrikant“?

Skoro vše zavřené, jen továrny pojedou. Kalousek se obořil na Babiše. A není sám
Foto: Repro ČT24
Popisek: Exposlanec Miroslav Kalousek (TOP09)

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) je přesvědčen, že klíčem ke zpomalení šíření koronaviru je snížení mobility, zastavení průmyslových podniků není nutné. „Ve výrobních halách se potkávají ti samí lidé. Zaměstnavatel je schopen je do značné míry izolovat,“ zmínil, že průmyslové podniky už dnes dobře testují.

Právě uzavření průmyslu bylo v posledních dnech předmětem mnoha diskusí. Někteří ekonomové vyjadřují názor, že pokud vláda nepřikročí k zavření průmyslových podniků na dobu např. dvou až tří týdnů, že o to déle bude Česko sužovat lockdown a že následné dopady pro upadající českou ekonomiku budou nedozírné.

V pátek sice vláda kvůli epidemii koronaviru vyhlásila nový nouzový stav, s platností (zatím) do 28. března – ale o zastavení průmyslu nerozhodla, neboť podle vicepremiéra Havlíčka by takový výpadek produkce našich podniků ihned nenávratně a natrvalo obsadila zahraniční konkurence.

Že vláda vážnou situaci související s šířením koronaviru ve fabrikách údajně neřeší, to kritizuje i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, podle něhož kabinet upřednostňuje ekonomické zájmy před ochranou občanů.

I podle exposlance Miroslava Kalouska je nejhorší epidemická situace právě ve fabrikách. „Můj soukromý názor: Nejhorší epidemická situace je ve fabrikách. Školy i živnosti budou mnohem déle zavřené a bude se mnohem více zbytečně umírat také proto, že ve výrobních halách se budou lidé infikovat dál,“ píše ve svém tweetu.

Kalousek vyjevil podezření, že průmyslu nedostal stopku nejspíše jen proto, že na provozu fabrik má premiér Andrej Babiš (ANO) své zájmy. „Kladu si otázku, zda by tomu tak bylo, kdyby premiér nebyl fabrikant,“ dodal.

I pro poslance za ANO Patrika Nachera by opatření v podobě uzavření fabrik patřilo mezi nejefektivnější v boji proti šíření koronaviru. „Jako pokud se má všechno zavřít a takhle radikálně omezit pohyb, tak pak ale dává smysl zavřít i ty továrny, průmysl a úřady,“ vyjádřil na twitteru svůj názor.

Obává se, že právě to bude důvodem, že i přes tvrdý lockdown se stoupající trend koronavirových čísel nezastaví. „Nejhorší, co se může stát, že budeme všichni zavření, ale díky šíření viru v otevřených provozech, po 3 týdnech ta čísla dostatečně neklesnou. A co pak?“ táže se Nacher.

Vláda nakonec kvůli koronavirové pandemii od pondělí 1. března na tři týdny výrazně omezuje pohyb osob. Pro cesty do zaměstnání mimo okres bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři či na úřady mimo okres pak čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty. Nákupy budou možné pouze v rámci okresu, a to v nezbytném počtu osob. Zavřou se také školy a školky i další obchody. Kabinet o zpřísnění opatření rozhodl na pátečním zasedání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…