Skotové hlasují o odtržení, Putin a prevíti se radují. Toto nám k referendu v Británii řekli Petr Mach a Cyril Svoboda

18.09.2014 19:29

Skotové dnes rozhodují nejen o své nezávislosti na Velké Británii, ale možná i o osudu EU, kterou Britové posléze zřejmě opustí, když budou dále vládnout konzervativci. Skotské referendum také může nastartovat separatistické tendence ve Španělsku, v Belgii či na severu Itálie. Z oslabené Evropské unie by pak mohli mít radost nejen euroskeptici, ale i Vladimir Putin. Někdejší ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) a europoslanec Petr Mach (Svobodní) pro ParlamentníListy.cz okomentovali možné dopady hlasování Skotů.

Skotové hlasují o odtržení, Putin a prevíti se radují. Toto nám k referendu v Británii řekli Petr Mach a Cyril Svoboda
Foto: telegraph.co.uk
Popisek: Vlajka Velké Británie a Skotska

Anketa

Doporučujete Skotům odtrhnout se od Velké Británie?

86%
14%
hlasovalo: 11420 lidí

Objevují se hlasy, že opustí-li Skotsko Velkou Británii, Britové nakročí ven z Evropské unie. Na serveru Aktuálně.cz to ve svém komentáři „Skotové, řekněte NE. Neudělejte radost prevítům“ zmiňuje například Martin Novák. Pokud se Skotsko odtrhne, ve zbytku Velké Británie se tím posílí hlasy euroskeptiků a odpůrců členství v EU.

Euroskeptici i UKIP mají lepší výsledky v Anglii, potvrzuje Mach

To potvrzuje i euroskeptický europoslanec a předseda Strany svobodných občanů Petr Mach. „Jak euroskeptická strana UKIP, tak konzervativci mají lepší výsledky v Anglii než ve Skotsku, takže když by Velká Británie byla menší o Skotsko, tak procentuálně budou výsledky konzervativců a UKIPu lepší,“ řekl Mach ParlamentnímListům.cz. To by znamenalo, že možný počet těch, kteří jsou pro odchod Velké Británie z Evropské unie, by se zvýšil. Referendum o dalším setrvání Spojeného království v EU chce současný britský premiér David Cameron vypsat na rok 2017 v případě, že jeho konzervativci zvítězí v parlamentních volbách.

Svoboda si přeje setrvání Skotska ve Spojeném království

Někdejší ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) věří, že Velká Británie zůstane pohromadě, protože vyhlášení nezávislosti Skotska bude mít podle něj dopad nejen pro Británii, ale může se projevit i v Belgii, ve Španělsku. „Může se jednat o dominový efekt, který otřese Evropskou unií jako takovou,“ doplnil Svoboda. „Pokud se Skotové osamostatní, tak to bude potvrzením jak pro Katalánce, pro Basky, Vlámy a všechny další, kdo bojují za osamostatnění,“ souhlasil Mach.

Měna a dluh? Vzpomeňme na rozpad Československa

Další otázkou v případě možného odchodu Skotska je nastavení nového měnového systému či dělení státního dluhu, což může způsobit ekonomické problémy. Tato otázka se ale podle Macha velmi přeceňuje. „O obrovských problémech se mluvilo také před rozpadem Československa a nakonec se ukázalo, že měnová odluka je vlastně docela jednoduchá věc a že dohoda o dělení dluhu a aktiv mezi nástupnické státy je také docela jednoduchá záležitost,“ připomněl europoslanec.

Skotsko opustí firmy, varuje Svoboda

Podle Svobody budou s případným odchodem Skotska nepochybně spojené značné náklady. „Řada například mezinárodních firem, které jsou ve skotských městech, opustí Skotsko. Těžko předpovídat, co možné odtržení udělá s univerzitami, které jsou rády, že jsou ve Velké Británii, ve velké zemi,“ uvedl.

Ruští nacionalisté budou tleskat. A Putin bude mít zásadní argument

Skotská samostatnost by dle Nováka mohla udělat radost také Vladimiru Putinovi. „Ruští nacionalisté budou rovněž tleskat. A Putin dostane argument, proč by Doněcká lidová republika nemohla být také samostatná, když může být Skotsko. Loni na summitu G20 jeden ze členů ruské delegace řekl: ‚Koho zajímá Británie, ten malý ostrov.‘ Různí prevíti na různých místech světa zakusí pocit, že vyhrávají, když se stát jako Velká Británie rozpadá,“ napsal dále ve svém komentáři Novák.

Svoboda: Oslabená Británie i EU a stabilnější Rusko

„Radost Vladimira Putina se pouze zvýší. On už ji teď má, protože Evropská unie, pokud jde o společnou bezpečnostně-zahraniční politiku, není schopná nějaké samostatné akce. Jestli je to vazbou na USA nebo jejím rozhodnutím, to je otázka, kterou budou posuzovat historici. Samozřejmě negativní rozhodnutí Skotů v referendu oslabí Británii, oslabí její váhu, a tudíž se zcela jistě posílí pozice Ruska ve vyjednávání o Ukrajině,“ konstatoval Svoboda s tím, že Rusko se nejen ve vztahu k Evropské unii, ale i ke světu ukazuje jako mnohem stabilnější síla, než je Evropská unie, která ukazuje, že bude mít velké problémy s vnitřní soudržností, pokud by došlo k odtržení Skotska.

Nutně to nemusí znamenat oslabení EU, tvrdí Mach

Podle Macha Skotové budou usilovat o to, aby byli, pokud možno bez přerušení, dál členy Evropské unie. „Pokud začnou jednat o tom, aby byli po případném vystoupení z Velké Británie zemí Evropské unie - to je myslím i to, o co jde většině Katalánců - nutně to nemusí znamenat oslabení Evropské unie,“ prohlásil Mach. Úvahy o tom, že by odtržení Skotska a následná destabilizace Evropy pomohly Putinovi, označil za strašení.

Historické skotské referendum začalo v 8:00 hodin SELČ. Průzkumy naznačovaly, že hlasování bude těsné. První odhady výsledků referenda o nezávislosti budou známy po jedenácté hodině večer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…