Skotové posílají vzkaz britskému premiéru Cameronovi: Toto chceme

24.05.2015 21:40

Skotská národní strana fenomenálně uspěla v nedávných britských parlamentních volbách, když získala 56 poslanců z celkového počtu 59, kteří se ve Skotsku volí. A po takto skvělém výsledku si klade dvě podmínky, které souvisejí s chystaným referendem o případném vystoupení Velké Británie z EU. Jednou z nich je udělení práva hlasovat v referendu od šestnácti let věku.

Skotové posílají vzkaz britskému premiéru Cameronovi: Toto chceme
Foto: telegraph.co.uk
Popisek: Vlajka Velké Británie a Skotska

Britský The Guardian uveřejnil dvě podmínky, které si Skotská národní strana klade v souvislosti s chystaným referendem o případném vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Není tajemstvím, že si Skotové přejí v Unii zůstat, takže se snaží případný odchod zkomplikovat. Na prvním místě tím, že by v referendu měli dostat právo k hlasování i šestnáctiletí a sedmnáctiletí voliči, jak tomu bylo i v nedávném referendu o možné skotské samostatnosti.

Předseda poslaneckého klubu SNP v Londýně Angus Robertson k tomu poznamenává: „Nejlepší prvky z referenda o nezávislosti musejí být zachovány, což znamená, že by do hlasování o setrvání Velké Británie v EU měli hlasovat i šestnáctiletí a sedmnáctiletí voliči, a to na území celé Velké Británie... Skotsko říká zřetelně a nahlas, že šestnáctiletí a sedmnáctiletí mladí lidé by měli mít právo spoluutvářet zemi, v níž žijí.“ Mladí Skoti už v referendu o nezávislosti své země podle Robertsona ukázali, že se chtějí podílet na budoucím směřování své země.

Celý text najdete zde

A na první požadavek SNP navazuje ještě jeden. Podle představ Skotů opustí Veká Británie EU jen tehdy, když s tím vysloví souhlas všechny čtyři historické součásti Velké Británie, tedy Anglie, Wales, Skotsko a Severní Irsko. Premiér Cameron to však odmítá. Zatím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…