Skripala podle mě neotrávil Novičok, řekl v ČT expert. Moderátor jen „čuměl“

30.05.2018 11:20

Česká televize si pozvala do vysílání pořadu Horizont ČT24 lékaře z Jihočeské univerzity, aby povyprávěl o tom, jak se britským lékařům podařilo zachránit Sergeje a Julii Skripalovi z otravy Novičokem. Lékař však redaktora zjevně velmi překvapil, když pronesl, že pokud by skutečně byli otráveni Novičokem, bylo by jejich vyléčení podle dostupných informací lékařským úspěchem spíše na úrovni zázraku.

Skripala podle mě neotrávil Novičok, řekl v ČT expert. Moderátor jen „čuměl“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

V Británii byla opět rozvířena kauza „Novičok“ a otrava dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julie. Tentokrát se o oživení postarala televize BBC, když hovořila s lékaři z nemocnice v Salisbury, kteří oba pacienty léčili.

Anketa

Ohrožuje Okamurova SPD českou demokracii?

6%
94%
hlasovalo: 13663 lidí

O tématu reportoval i pořad České televize Horizont ČT24. Fakt, že Skripalovi přežili útok Novičokem je prý „podle některých odborníků považován za překvapující“. Lékaři tedy měli objasnit, jak se podařilo Skripalovi zachránit a zároveň dosvědčit, že byli skutečně otráveni Novičokem.

Lékař Stephen Jukes uvedl, že když lékařům poprvé došlo, že se jedná o nervovou látku (nikoliv o předávkování drogami, jak si mysleli původně), nevěřili, že oba přežijí. Přesto zkusili poskytnout nejlepší dostupnou péči. „Vše ale nasvědčovalo tomu, že nepřežijí,“ ujišťoval lékař na kameru.

Pro vrchní sestru Lornu Wilkinsonovou byl klíčovým okamžikem prozření moment, kdy byl se stejnými symptomy přijat i zasahující policista.

„Podle Londýna je za otravu odpovědné Rusko. Jiné logické vysvětlení se podle vlády Theresy Mayové nenabízí,“ sdělil redaktor ČT.

Lékaři prý netuší, jaké budou mít Skripalovi následky. Na světě totiž byli kvůli otravě touto látkou ošetřováni všeho všudy tři pacienti. Vedoucí salisburské JIP Duncan Murray uvedl, že Skripalovi se zotavili tak rychle díky kvalitní péči v tamní nemocnici. Konzultovali prý i mezinárodní experty. „Někteří z nich se naštěstí nacházeli hned u nás v Porton Down,“ zmínil britskou laboratoř, o které se v kauze také hovořilo.

Medicínský úspěch britských lékařů pak měl divákům ČT objasnit Jiří Patočka z katedry radiologie, toxikologie a ochrany obyvatelstva Jihočeské univerzity. Redaktor chtěl vědět, zda je záchrana Skripalových skutečně tak mimořádným výkonem.

„No. Pokud byli otráveni Novičokem, tak je to skutečně zcela mimořádné. Ale já se domnívám, že kdyby byli otráveni touto nervově paralytickou látkou, tak ten průběh i to finále by bylo trochu jiné,“ promluvil lékař. Takže v tomto smyslu by popsaný průběh léčby po otravě Novičokem považoval spíše za „zázrak“.

„A protože na zázraky nevěřím, tak nějak nevěřím, že byli otráveni Novičokem,“ dodal.

Vyděšený redaktor replikoval, že o léčení Skripalových máme velmi kusé informace. „Takže ani odborník pravděpodobně nemůže relevantně vyhodnotit, co všechno se v salisburské nemocnici dělo.“

Na zázraky nevěřím, říká právě redaktorovi ČT lékař na telefonu

Na naléhavé „Je to tak?“, lékař na telefonu přitakal, že i jeho závěry jsou založeny pouze na spekulacích.

„Dobře. Pojďme tedy přijmout ten výklad, že oba byli otráveni nervově paralytickou látkou, které se říká Novičok,“ pronesl redaktor České televize již o poznání radostněji.

Lékař soudí, že v takovém případě by oba museli mít zejména neurologické poruchy, a to nejspíš velmi dlouho.

Redaktora zajímalo, jestli byl někdy po zásahu nervově paralytickou látkou tohoto typu zaznamenán úspěch v léčbě. Lékař Patočka o žádném takovém případu v historii medicíny neví.

Redaktor pak přenesl debatu na téma, čím musel při léčbě procházet ošetřující personál. Podle Patočky je v takové situaci nepříjemné zejména to, že v první chvíli lékař obvykle neví, čím byl pacient otráven a informace se mění. V tomto případě bylo navíc vše doplněno tlakem médií i politiků.

Po tomto vystoupení redaktor rozhovor s lékařem ukončil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …