Skřípe to: Babiš a Bělobrádek se nemají rádi, zemědělci se prý děsí KDU-ČSL

18.12.2013 7:03

Rodící se koaliční vláda svádí boj o Ministerstvo zemědělství. To si nejčastěji a také nejhlasitěji nárokují lidovci a tvrdí, že raději obětují své vládní angažmá. Hnutí ANO a ČSSD ale nehodlají resort svému partnerovi přepustit. Ve hře je i varianta obsadit ministerské křeslo nestraníkem, podle Lidových novin se mluví o někdejším náměstku ministerstva Martinu Hlaváčkovi.

Skřípe to: Babiš a Bělobrádek se nemají rádi, zemědělci se prý děsí KDU-ČSL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Anketa

Pokud lidovci budou chtít víc křesel, než jim budou "socani" a babišovci ochotni dát,...

hlasovalo: 13557 lidí

Pro KDU-ČSL je resort zemědělství důležitý z hlediska uspokojení členské i voličské základny. Naproti tomu hnutí ANO a ČSSD nechtějí lidovcům tento post přenechat, nemají prý návaznost na bruselská jednání. To jim předhodil předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

"Pouze říkám, co mi ve stovkách e-mailů denně píšou zemědělci. Chtějí, aby tam byl někdo, kdo bude mít kontinuitu, kdo tomu rozumí. Posledních deset let se KDU-ČSL o resort nezajímala," prohlásil šéf poslanců podle Mf Dnes.

Argumentem protistran, tedy hnutí ANO a ČSSD, které v této věci vystupují jednotně, je také to, že by obsazení lidovci mohlo vyústit ve střet zájmů. Klíčové volební téma lidovců jsou totiž církevní restituce, které spadají také pod Lesy ČR a Státní pozemkový úřad řízený právě tímto ministerstvem, píší LN.

Osobní nesympatie Babiše a Bělobrádka

Navíc podle deníku začíná nesoulad mezi lídry Andrejem Babišem a Pavlem Bělobrádkem přerůstat do osobní roviny. Z hnutí ANO prý také zaznívá, že si lidovci prosadili do koaliční smlouvy mnoho programových ústupků a jejich nový požadavek zavání vydíráním.

Sociální demokracie a ANO proto navrhují obsadit post ministra nestraníkem. V úvahu prý připadá někdejší náměstek ministerstva, dnes vysoký manažer firmy Philip Morris ČR Martin Hlaváček, který se k tomu ale odmítá vyjádřit.

Jednání budou pokračovat, celkem jasno mají na obraně

Jednání o personálním složení vlády budou pokračovat už dnes. Nejdříve by se měli sejít šéfové poslaneckých klubů ANO a KDU-ČSL Faltýnek a Marian Jurečka a vyjasnit si vzájemné pozice ohledně zemědělství. Poté by měla následovat schůzka předsedů stran.

Podle Mf Dnes Bohuslav Sobotka prohlásil, že "existují dvě varianty rozložení sil ve vládě" a ještě více variant rozdělení křesel. Kromě zemědělství mají strany zájem také o ministerstva zdravotnictví a dopravy.

Trochu více jasno má vznikající koalice ohledně resortu obrany. Ten povede buď Martin Stropnický (ANO), nebo Antonín Šeďa (ČSSD). Původní návrh ponechat v čele obrany nestraníka Vlastimila Picka neprošel. Podle Mf Dnes proto, že Sobotka nechce mezi svými ministry nikoho z vlády Jiřího Rusnoka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…