Škromach: Lithium, to byl hřebík do rakve ČSSD

25.10.2017 9:11

Bývalý senátor Zdeněk Škromach se domnívá, že exprimátor Brna Roman Onderka by byl dobrým lídrem ČSSD. Dokonce jej nazval Robertem Ficem sociální demokracie. Rozhovor se Škromachem přinesly Lidové noviny.

Škromach: Lithium, to byl hřebík do rakve ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

Úvodem rozhovoru Škromach podotkl, že je smutný z výsledku voleb. Dlouhodobým problémem strany podle něj je to, že se zabývá více sama sebou než problémy, které trápí voliče. „Je ale otázkou, jestli je strana ještě vůbec schopna nějaké sebereflexe,“ dodal Škromach. 

Za hřebík do rakve v kampani považuje otevření tématu lithia. Nazývá to dokonce naprostým politickým diletantismem. „Základní problém byl v tom, že ČSSD nedokázala prodat úspěšnou vládu, ve které byla účastníkem. Naopak to zvládlo ANO v čele s Andrejem Babišem. Mimochodem si myslím, že z hlediska volebního výsledku byly kontraproduktivní osobní útoky na Babiše,“ sdělil Škromach.

Podle jeho názoru je zapotřebí co nejdříve svolat sjezd a najít charismatického lídra. „Podobně jako je Fico, Macron, Kurz,“ sdělil. ČSSD podle něj toho člověka v rámci strany určitě má. „Ve svém období to byl Jeroným Tejc. Dneska třeba úspěšný kandidát do Poslanecké sněmovny Roman Onderka. Měla by to být generace dnešních třicátníků a čtyřicátníků, která bude schopna stranu za dvě tři volební období opět přivést do Strakovky. Protože představa, že se současný stav změní mávnutím proutku, je nereálná,“ uzavřel toto téma Škromach.

Závěrem se pak ještě vyjádřil k prezidentské volbě, kdy podotkl, že on sám se letos do boje o Hrad nezapojí. „Vzhledem k tomu, že kandiduje Miloš Zeman, to letos nemá smysl. Není potřeba stavět kandidáta, který má, řekněme, stejné směřování jako současná hlava státu.“ zakončil Škromach.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …