Škromach chce znovu povolit cyklistům alkohol, předloží novelu

25.01.2016 12:30

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) se znovu pokusí prosadit do silničního zákona toleranci k alkoholu u cyklistů. Jelikož loni neprošel Sněmovnou pozměňovací návrh, připravil tentokrát novelu zákona, kterou chce předložit v březnu či dubnu. Chce, aby cyklisté na cyklostezkách, v obcích a na silnicích třetí třídy mohli mít až 0,8 promile alkoholu a pokuta za překročení limitu by byla nejvýše 500 korun, řekl dnes na tiskové konferenci.

Škromach chce znovu povolit cyklistům alkohol, předloží novelu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

Motivací jeho snahy je umožnit cyklistům se beztrestně napít vína při toulkách po vinařských stezkách na jižní Moravě či na Slovácku. „Vybudovali jsme vinařské cyklistické stezky a je zvláštní, že policie se postaví na stezku a nechává foukat cyklisty, kteří si dali dva tři pohárky vína. Navíc platí pokuty v řádech tisíců korun, což je podle mě nepřiměřené,“ řekl Škromach. Maximální pokuta je až 50 000 korun.

Škromach zdůraznil, že nynější zákon jde proti cyklistům, kteří vědí, co si mohou dovolit. Podle něj lidi, kteří „chlastají“, sankce nijak neodradí. „Nikde ve světě se nepotvrdilo, že když alkohol na kole povolíme, začnou pít všichni,“ doplnil Škromach.

Odkazuje na zahraničí, kde je například v Rakousku povolený stejný limit, jako navrhuje. „Jinde mají podobný limit, nebo to neřeší, protože mají limit i pro řidiče aut. Trochu extrémní mají limit v Německu 1,6 promile, což už je docela hodně,“ míní Škromach.

Návrh novely chce předložit do Sněmovny v březnu či dubnu. Podle něj se pro novou úpravu zvýšila podpora v Senátu i ve Sněmovně. „A to ve všech klubech, nejen v ČSSD. Víc záleží na tom, odkud politik pochází. V Praze je cyklista vnímaný jako ohrožení, ale ve venkovských a rekreačních oblastech nikoho neohrožuje a ani není ohrožovaný velkým provozem,“ podotkl Škromach.

Novela je podle něj připravená precizněji než pozměňovací návrh. „Ten byl postavený na tom, že jsme pouze rušili kontrolu na alkohol u nemotorových vozidel. nyní jsme to vymezili přesněji,“ poznamenal Škromach. Zůstává také to, že sankce by se na cyklistu vztahovaly tehdy, pokud by se stal účastníkem dopravní nehody a byl pod vlivem alkoholu.

reklama

autor: čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…