Škromach perlil na Frekvenci 1: O odchodu Dienstbiera z ČSSD, plánech ANO a "předčasné ejakulaci"

14.02.2015 18:05

Senátor Zdeněk Škromach (ČSSD) v sobotním Pressklubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1 hovořil o šeptandě v politických kuloárech. Hnutí ANO může prý mít zájem na rozpadu Úsvitu přímé demokracie. Mluví se údajně i o tom, co by mohl udělat ministr Jiří Dienstbier (ČSSD), pokud neuspěje na nadcházejícím stranickém sjezdu. Přišla řeč také na Škromachovu prezidentskou kandidaturu, o které snil už od dětství.

Škromach perlil na Frekvenci 1: O odchodu Dienstbiera z ČSSD, plánech ANO a "předčasné ejakulaci"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach

V úvodu pořadu se senátor Škromach zamýšlel nad osudem ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO). "Osobně jsem tam postrádal řešení problému exekutorů. Paní ministryně se tomu příliš nevěnovala a kvůli tomu asi také musela odejít, protože za ní ministerstvo sice možná fungovalo, ale s některými programovými věcmi se příliš nepohnulo," řekl hned v úvodu Škromach.

Upozornil také na to, že Babiš své ministry neodvolává, ale dotlačí je k odchodu, na ministrech za ANO je podle senátora vidět, že jsou pod velkým tlakem. A co říká na to, že se k tomu nevyjadřuje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)? Host se premiéra zastal, když připomněl, že je předseda vlády limitován koaliční smlouvou. Dodal ovšem, že v některých věcech měla být ČSSD tvrdší, když se například vedly debaty o navyšování důchodů či minimální mzdy.

Reklamní plochy Agrofertu, Úsvit a "předčasná ejakulace"

Stranou jeho pozornosti nezůstal ani rozkol v Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamury. "V kuloárech se říká, že jde o snahu pana Babiše získat nové poslance. Proslýchá se také, že Agrofert má skoupenou většinu reklamních ploch na léto a asi to nebude proto, aby představil novou reklamu na Kostelecké párky. Bude tu zřejmě snaha vyvolat nějaké vlnění a nějaké střety," prohlásil Škromach.

Senátor se vyjadřoval i k tomu, proč tak brzo oznámil svou prezidentskou kandidaturu. "Aby nedošlo k předčasné ejakulaci, jak se říká odborně," ptal se se smíchem moderátor Luboš Xaver Veselý. Škromach to nevidí jako předčasné oznámení. "Přemýšlím nad tím už od malička," prozradil senátor. "V politice jsem toho odzkoušel také dost a ono už v politice mnoho těch možností seberealizace není. Ale to nemá smysl v tuto chvíli řešit, protože volby jsou daleko. Za dva, za tři roky bude situace nějaká," pronesl host.

Otázkou prý je, co se bude dít se současným ministrem Jiřím Dienstbierem. Ten se údajně dostal do sporů i s předsedou strany ČSSD Bohuslavem Sobotkou. "S Milanem Chovancem jsou ty vztahy také velmi a velmi napjaté, ale víc ukáže až sjezd, jak na něm Jiří Dienstbier uspěje," říká Škromach s dovětkem, že se v kuloárech šeptá také o možném Dienstbierově odchodu z ČSSD. Štěpení strany mu prý není až tak cizí.

Bude proto zajímavé sledovat, jak skončí boj o post prvního místopředsedy strany na nadcházejícím březnovém sjezdu. Kandidují Milan Chovanec, Jiří Dienstbier a Jeroným Tejc, přičemž Škromach podporuje posledně jmenovaného. Proč? Tejc je prý rázný a jasně prosazuje hodnoty ČSSD.

Zeman je dnes jako ryba ve vodě

Ve druhé části pořadu host pronesl pár slov na adresu prezidenta Miloše Zemana. "Miloš Zeman je dnes jako ryba ve vodě, protože má svůj střet. Problém s Milošem Zeman je ale v tom, že nepoužívá mobil nebo internet a je třeba se k němu dostávat přes někoho, kdo mu ten mobil podá," zaznělo ze Škromachových úst.

S posluchači se nakonec rozloučil svým tradičním způsobem. "Hezké sluníčkové dny, zdravím vás všechny," pronesl.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…