Škromach se vysmál ODS: Zřejmě prochází stejným pokáním jako Standa Gross

01.05.2014 15:32

Senátor za ČSSD Zdeněk Škromach kvituje navýšení důchodů, které má v plánu vládní koalice, jejímž členem je i jeho strana. V souvislosti s valorizací důchodů považuje za úsměvný návrh ODS, která navrhuje zrušit zdanění důchodců. Přitom ODS byla součástí minulé vlády, která zdanění příjmů důchodců zavedla.

Škromach se vysmál ODS: Zřejmě prochází stejným pokáním jako Standa Gross
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

Zrušení zdanění příjmů pracujících důchodců je jednou z programových priorit současné vlády. Toto opatření by podpořila i opoziční ODS. Škromach její postoj vítá, nicméně upozorňuje, že to byla právě jejich vláda, která to schválila. „Ale chápu, že podobně jako Standa Gross prochází určitým pokáním a chtějí napravit to, co pokazili,“ dodává. Proč to tak je, si vysvětluje tím, že se blíží volby do Evropského parlamentu a ODS se tímto krokem snaží rozšířit svoji voličskou základnu. A jsou to podle něj právě senioři, kteří tvoří významnou část voličstva, která na rozdíl od jiných voličských skupin, chodí k volbám.

Škromach chce zvýšit důchody nejenom o 200 korun, na nichž se vládní koalice již dohodla, ale uvítal by navýšení důchodů i za období minulé pravicové vlády, která v rámci úspor důchody nevalorizovala. Proto navrhuje, aby se ještě letos v červenci zvýšily penze důchodců o dalších 200 korun jako kompenzace „nečasovsko-švarzenbergovsko-drábkovského výpadku“ a od ledna 2015 o již dohodnutých dalších 200 korun valorizace.

O to, aby bylo dostatek prostředků na zvyšování důchodů, by se podle Škromacha měl postarat ministr financí Andrej Babiš, který by měl „naplnit očekávávání, že díky lepšímu výběru daní a pojistného se zvýší příjem státního rozpočtu o 150 miliard korun“.

Škromach se také vyjádřil k deficitu na důchodovém účtu, který by se měl dostat do vyrovnanosti mezi příjmy z pojištění a výdaji na důchody. „Změny by se ale měly odehrát velmi rychle a neměly by mít dopady na lidi s nízkými či středními příjmy, ale na lidi a firmy s vysokými příjmy a zisky," zdůraznil. Na deficit důchodového účtu podle něj nemají vliv předčasné důchody. Ty totiž podle něj systém tolik nezatíží, protože jinak jsou zase vypláceny sociální dávky, což vyjde zhruba nastejno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…