Škromach v přímém přenosu ohlásil rezignaci. Pak prozradil, co se ve straně říká o Dienstbierovi

07.11.2013 21:39

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach se rozhodl odstoupit z vedení strany. Stalo se tak v přímém přenosu v debatě České televize Hyde park. Pak ještě ujistil, že Bohuslavu Sobotkovi a jeho vedení přeje úspěch, a opakovaně se s odkazem na dobu svého působení v ČSSD a práci pro stranu řečnicky vyptával: „Jaký já jsem pučista?“.

Škromach v přímém přenosu ohlásil rezignaci. Pak prozradil, co se ve straně říká o Dienstbierovi
Foto: rep
Popisek: Zdeněk Škromach

Po úvodní reportáži, ve které ČT zrekapitulovala vývoj kolem „puče“, který proti předsedovi ČSSD měli provést čtyři členové strany, kteří se sešli po volbách v Lánecch s prezidentem republiky, přečetl moderátor Škromachovi první otázku.

V tu chvíli se místopředseda ČSSD omluvil, že nezačne rovnou odpovídat, protože by rád pronesl prohlášení, adresované členům a voličům sociální demokracie. „Dovolím si z tohoto místa rezignovat na funkci místopředsedy ČSSD,“ oznámil Škromach.

Později vysvětlil, že jeho záměrem bylo uklidnit situaci ve straně. „Lidé ze stínové vlády kolem Slávka Sobotky by měli dostat šanci sestavit koalici,“ uvedl Škromach. Jemu samotnému prý nikdy o funkce nešlo.

Moderátor se jej pak vyptával, zda důvodem jeho rezignace je neúspěch strany ve volbách, nebo účast na „puči proti Bohuslavu Sobotkovi. Máte pocit, že vypadám jako pučista nebo zrádce? Já, který jsem pro sociální demokracii pracoval patnáct let? To je přece úplný nesmysl,“ rozohnil se. Proti označení své osoby za pučistu se s odkazem na délku svého politického působení ohradil v dalším průběhu pořadu ještě několikrát.

Potom ještě Škromach upřesnil, že veškeré formality své rezignace vyřídí během následujícího dne. Rozhodně prý nehrozí, že b své slovo vzal zpátky. Ostatní členy vedení vyzval, aby své funkce složili také, protože jen tak prý bude možné volit vedení na jarním sjezdu strany. Řádný mandát jim totiž trvá až do roku 2015.

Stejně se tu nic neutají

Škromach si myslí, že schůzka v Lánech byla pouhou, byť velmi dobrou záminkou pro odstranění křídla blízkého Miloši Zemanovi z vedení strany. Na sekretariátu předsedy Sobotky se prý takový plán připravoval už dlouho před volbami. Škromach však opakovaně ujistil, že skupině kolem Bohuslava Sobotky přeje úspěch. „Slyšel jsem, jak Luboš Zaorálek říká, že je připraven být ministrem. A já mu to vážně přeju. Přeju to i Jirkovi Dienstbierovi nebo Aleně Gajdůškové. Přeju jim, aby se jim podařilo dostat ČSSD do vlády,“ ujistil.

Popřel však, že by se na schůzce v Lánech chystalo cokoliv proti předsedovi Sobotkovi. Nekonalo se tam vůbec nic nečestného, natož pak nějaký puč,“ ujišťoval vehementně. Z téhož důvodu nepovažuje za problém, že předseda Sobotka nebyl o schůzce informován. „Předseda mě taky neinformoval, když šel s někým jednat. Třeba s panem Dvořákem z České televize, nebo dva dny před volbami s KSČM,“ ohradil se.

Později k tomuto tématu dodal, že příliš nechápe, proč se u nás schůzky tají, když se na ně stejně vždycky přijde. „Vždyť Česká televize ví všechno,“ vtipkoval s moderátorem.

Ten se mu za kompliment odvděčil tím, že mu ocitoval slova předsedy Bohuslava Sobotky ohledně Bohumínského usnesení. Dokument, zakazující ČSSD spolupráci s komunisty na vládní úrovni, se podle Sobotky od roku 1995 přežil a nyní by bylo vhodné, aby ČSSD svůj vztah ke komunistům definovala nově, podle současné situace. Škromachovi se však tento argument nepozdával. „Nevím, jestli se tolik změnila situace ve vztahu ke komunistům, když ten jejich výsledek se až tolik nemění,“ uvedl.

Podle Škromacha jsou problémem hlavně nové strany, které ČSSD přebraly značnou část levicového elektorátu, a přitom o jejich levicovosti lze úspěšně pochybovat.     

Kdyby se tak vědělo, s kým se schází Dienstbier

Posledním tématem byla dusná přestřelka, kterou Škromach před klíčovým jednáním předsednictva ČSSD absolvoval s Jiřím Dienstbierem. Jeden z diváků se jej ptal, co myslel poznámkou, že Dienstbierovi „dojde humor“ a jestli tím nechtěně neprozradil chystaný útok na předsedu Sobotku.

O hádce Škromacha s Dienstbierem si přečtěte ZDE

Pan Dienstbier mě napadl, nejspíš právě kvůli té schůzce, ve stylu „přiznej to“, vysvětloval Škromach. Jeho chování bylo prý pouhou reakcí na Dienstbierův nátlak. „A tím, že já zase vím ledacos o něm, jsem myslel ty historky, co kolují ve straně o tom, jak se ještě před volbami scházel s panem Schwarzenbergem,“ zmínil předsedu TOP 09. „Ztuhl by mu úsměv, kdyby vešly ve známost všechny tyhle jeho schůzky,“ vysvětlil svou poznámku nyní již bývalý místopředseda ČSSD.

Toho se ještě na závěr moderátor ptal, zda se vzdá svého poslaneckého mandátu. „Ale já jsem senátor,“ odvětil Škromach s úsměvem. Po vyjasnění jeho parlamentního zařazení ujistil, že svůj senátorský mandát skládat nehodlá. A tím čtvrteční Hyde park skončil.


 

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…