Skupina Ortel se hlásí k Hitlerovi a oni je pustili do Českého slavíka! Rozzuřený poslanec podává stížnost k RRTV

30.11.2015 20:12

Poslanec vládní ČSSD Jan Chvojka je dalším, kdo otevřeně vystoupil proti ocenění kapely Ortel v soutěži Český slavík. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se nyní bude zabývat jeho stížností na to, že se kapela, která je často označována jako neonacistická, mohla soutěže zúčastnit.

Skupina Ortel se hlásí k Hitlerovi a oni je pustili do Českého slavíka! Rozzuřený poslanec podává stížnost k RRTV
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr kapely kapely Ortel na 3. táboru lidu

„Veřejné vystoupení skupiny Ortel, která se hlásí k Rudolfu Hessovi, Adolfu Hitlerovi a dalším zločincům a je v textech svých písní otevřeně antisemitská, antimuslimská a hlásí se jimi i k fašismu a (neo)nacismu, považuji za otřesné a odsouzeníhodné,“ napsal poslanec ve své stížnosti Radě rozhlasového a televizního vysílání a vyzval, aby se urychleně údajně evidentním lapsem TV Nova začala zabývat.

Předseda rady Ivan Krejčí uvedl pro deník Právo, že celá věc nejdříve musí projít důkladnou analýzou a k televizní radě se stížnost dostane až poté. „Nemohu předjímat, jak to rada vyhodnotí. Stanovisko poskytneme, až stížnost projednáme,“ řekl prý Právu.

Lidinský: ČSSD chce obnovit Úřad pro tisk a informace

Sociálnědemokratický poslanec připomněl, že pravidla soutěže umožňují vyřadit ty, kteří porušují dobré mravy, a poukázal při tom na loňské vyřazení rappera Řezníka, jehož texty tehdy pořadatelé označili za příliš násilnické. O vyřazení Ortelu se dlouho před vyhlášením spekulovalo. Jak ale před pár dny uvedl Jaroslav Těšínský, ředitel Musica Bohemica, agentury, která soutěž pořádá, nehodnotí se v soutěži to, jakou má kapela pověst nebo kdo jsou její fanoušci. „Buď kapele hlasy přijdou, nebo nepřijdou,“ prohlásil před několika dny.

Předseda opozičního Úsvitu - Národní koalice Miroslav Lidinský proti Chvojkovi ovšem vystoupil a vzkázal mu, že v soutěži hlasují občané. „Vypadá to, že ČSSD chce obnovit Úřad pro tisk a informace a diktovat lidem, co smějí poslouchat a co ne,“ komentoval Chvojkovu stížnost.

V soutěži Český slavík Mattoni uspěl Ortel hned na dvou frontách. V kategorii zpěvák roku totiž obsadil třetí místo a ve skupině roku si dokonce ještě o jednu příčku polepšil a se 27 062 hlasy získal druhé místo po kapele Kabát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…