Skupina senátorů napadla u Ústavního soudu konkurenci exekutorů, věřitelé by si prý neměli vybírát k vymáhání pohledávek exekutora dle libosti

23.02.2018 22:45

Skupině senátorů se nelíbí, že si věřitelé mohou vybrat k vymáhání pohledávky kteréhokoli exekutora. Napadli u Ústavního soudu ustanovení exekučního řádu, které tento stav určuje. ČTK to dnes za skupinu členů horní komory sdělil Miroslav Nenutil (ČSSD). Pokud by soud návrhu na zrušení části zákona vyhověl, měla by se podle senátorů zavést místní příslušnost exekutorů. Dlužníkům by se tím mohly snížit náklady na vymáhání jejich dluhů.

Skupina senátorů napadla u Ústavního soudu konkurenci exekutorů, věřitelé by si prý neměli vybírát k vymáhání pohledávek exekutora dle libosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exekuce majetku, ilustrační foto

„Skončí boj soudních exekutorů o oprávněné a jejich exekuce, skončí soutěž exekutorů o to, který úřad bude mít nejvíce exekucí. Soudní exekutoři se budou věnovat vedení svých úřadů, nikoliv obchodování na pomyslném trhu s exekucemi,“ uvedl Nenutil. Konkurenční prostředí mezi exekutory je podle navrhujících senátorů v rozporu s ústavním pořádkem.

Návrh senátorů přivítalo vedení Exekutorské komory, které, jak uvedlo, o zavedení teritoriality samo dlouhodobě usilovalo. „Jsme tedy rádi, že konečně nejsme na prosazení místní příslušnosti sami, jelikož i přes proklamace předešlé vlády se v jejích řadách nenašel silný zastánce prosazující takto zásadní změnu. V případě, že se návrh podaří prosadit, rádi se budeme podílet na legislativním procesu tak, aby úprava exekučního řádu proběhla hladce. Věříme, že místní příslušnost by umožnila stabilizovat exekuční prostředí,“ sdělil ČTK člen prezidia komory Martin Tunkl.

Naopak platforma Exekutoři proti teritorialitě, která sdružuje dvě desítky exekutorů, se zavedením místní příslušnosti nesouhlasí. Návrh skupiny senátorů na zrušení práva věřitele zvolit si exekutora pokládá za nesystémový a nesprávný krok, sdělil za platformu Ondřej Mareš. Ústavní soud už v minulosti podle něho neshledal na svobodné volbě exekutora nic neústavního. Platforma upozornila také na to, že ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) teritorialitu v roce 2015 odmítl na základě rozboru, podle kterého by vedla ke snížení vymahatelnosti pohledávek, a tedy i vymahatelnosti práva.

Skupina senátorů očekává, že pokud Ústavní soud podnětu vyhoví, do zákona se zavede i pravidlo, že pokud bude mít jeden dlužník více nesplácených dluhů, bude je vymáhat jediný exekutor.

Skupina senátorů konkrétně navrhla zrušení ustanovení, podle kterého „exekuci vede ten exekutor, kterého v exekučním návrhu označí oprávněný a který je zapsán v rejstříku zahájených exekucí“. Podnět podepsalo 25 členů horní parlamentní komory z několika stran.

Zavedení místní příslušnosti exekutorů navrhoval Senát v novele exekučního řádu v minulém sněmovním volebním období. Dolní komora předlohu do voleb neprojednala, a ta tak spadla takzvaně pod stůl.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …