Skutečná hrdinka, poklonila se Albrightová Savčenkové na summitu NATO. Ta pak pohovořila o diktátoru Putinovi a míru v civilizované společnosti

08.07.2016 21:50

Ukrajinská pilotka Nadija Savčenková, která prožila řadu měsíců v ruském vězení, zavítala jako členka ukrajinské vládní delegace na summit NATO ve Varšavě, kde je odhodlána zdůrazňovat potřebu bránit se ruskému agresorovi. Nejenom o tom Savčenková pohovořila v rozhovoru pro běloruskou internetovou televizi Belsat.

Skutečná hrdinka, poklonila se Albrightová Savčenkové na summitu NATO. Ta pak pohovořila o diktátoru Putinovi a míru v civilizované společnosti
Foto: pixabay.com
Popisek: Socha archanděla Michaela na kyjevském Maidanu

Nadija Savčenková se na summitu NATO setkala kupříkladu s někdejší ministryní zahraničí USA Madeleine Albrightovou, která o setkání informovala prostřednictvím svého twitterové účtu, kde vyvěsila společnou momentku, k níž připsala, že jí bylo ctí setkat se právě s ukrajinskou pilotkou. Albrigthová Savčenkovou podle svých vlastních slov považuje za skutečnou hrdinku.

V rozhovoru pro Belsat však nešlo o potřásání si rukou se slavnými lidmi, ale o vážnější témata. O tom svědčí už první odpověď z rozhovoru, kde Savčenková vysvětluje, co Ukrajina od summitu NATO očekává.

„Ukrajina očekává od summitu NATO snahu o zachování míru v civilizované společnosti 21. století a udržení na uzdě agresora, který zaútočil na Ukrajinu. To je rámec, v němž se pohybujeme, budeme na jeho prosazení tvrdě pracovat a budeme doufat, že pro něj získáme podporu,“ zahájila Savčenková.

Celý text najdete zde.

Ukrajinská poslankyně je přesvědčena, že se válku v její zemi podaří vyřešit, pokud se odpovídajícím způsobem zapojí i mezinárodní společenství. Dosažení opětovné celistvosti země je podle pilotky možné, protože západ a východ Ukrajiny prý stojí na podobných hodnotách. Lidé na obou stranách umělé hranice prý chtějí totéž, ale byli nepřirozeným způsobem rozděleni. Savčenková je o tom přesvědčena, protože s lidmi na východě země mluvila.

Když hovoří o mezinárodní platformě, jejímž prostřednictvím má být dosaženo míru na Ukrajině, nemá prý na mysli dohody z běloruského Minsku. „Je dobře, že se platforma minských dohod zrodila, díky ní bylo dosaženo příměří. Ale tato platforma už se bohužel vyčerpala. Nyní musíme hledat nové, účinnější.

Pilotka a poslankyně má navíc za to, že dohody z Minsku nelze považovat za nestranné. Jejich uzavření domluvil diktátor Alexandr Lukašenko, jenž má blízko k dalšímu diktátorovi, Putinovi. Touto optikou se prý Savčenková dívá na pána Kremlu Vladimira Putina.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…