Skvělý projev, gratuluji, vítal prezident na Hradě Kuberu

22.05.2019 18:44

Na Pražském hradě se letos podruhé sešli čeští ústavní činitelé na jednání, při kterém koordinují zahraniční politiku. Měli by mluvit o blížících se evropských volbách, sestavování vedení Evropského parlamentu a Evropské komise či chystaných zahraničních cestách. Ústavní činitelé se scházejí k zahraniční politice jednou za čtvrtletí, naposledy jednali na konci ledna.

Skvělý projev, gratuluji, vítal prezident na Hradě Kuberu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Vedle prezidenta Miloše Zemana, který schůzku hostí, se jí účastní také premiér Andrej Babiš (ANO), předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) a šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Zváni jsou i ministři vnitra, zahraničí a obrany. Zeman dnes v úvodu jednání popřál Kuberovi ke "skvělému projevu v Terezíně". Šéf Senátu při nedělním pietním aktu řekl, že totalita může být zahalena do prosazování politické korektnosti nebo multikulturalismu. Část senátorů se od výroku v úterý distancovala.

Výsledkem dnešního jednání by mělo být mimo jiné prohlášení, ve kterém budou politici apelovat na voliče, aby se voleb do Evropského parlamentu zúčastnili. Právě téma blízké povolební budoucnosti Evropské unie by mělo být jedním z důležitých bodů jednání. Politici budou mluvit i o prioritách ČR při sestavování evropských institucí.

Tradičním tématem jednání bývá vedle evropské agendy také sladění zahraničních cest jednotlivých politiků. Politici budou jednat i o předsednictví ve visegrádské skupině (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko), které Česko převezme na začátku července.

Mluvit by se mohlo i o dalších regionálních formátech spolupráce. Zeman na začátku června pojede do slovinské Lublaně na summit iniciativy takzvaného Trojmoří. Jednat na něm chce o stavbě kanálu Dunaj-Odra-Labe. Iniciativa sdružuje 12 států, které leží mezi Baltským, Jaderským a Černým mořem. Jejím hlavním cílem je především zlepšení dopravního propojení. Jeden z projektů počítá s výstavbou severo-jižní dálnice mezi Litvou a Řeckem, druhý s plynovodem, který by propojil terminály v Polsku a Chorvatsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…