Sváček na Frekvenci 1 promluvil o platech soudců i konci Válkové v úřadu

11.04.2015 18:43

V dnešním pořadu Frekvence 1 Pressklub moderátora Luboše Xavera Veselovského byl hostem soudce a bývalý předseda městského soudu v Praze Jan Sváček. Promluvil o práci soudců a jejich platovém ohodnocení, které je prý závislé na jejich nestrannosti v soudním procesu.

Sváček na Frekvenci 1 promluvil o platech soudců i konci Válkové v úřadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Městský soud rozhodl o vině Romana Janouška. Má si odsedět tři roky a na pět let má zákaz řízení. Verdikt není pravomocný, vyslechnout si ho v soudní síni Janoušek nebyl

Nikdy prý neřešil platy soudců, jelikož když pracoval jako předseda Městského soudu v Praze, platy soudců mělo na starost několik stovek lidí. Sám však uznává, že jsou prý soudci „velmi dobře placeni“.

Finančními prostředky se prý zajišťuje jejich nestrannost, a nemělo by se tedy na jejich platy sahat. Podotýká však, že soudci sice mají až „stotisícové“ platy, ale administrativní pracovníci prý dělají velkou část jejich práce, ale i přesto mají pouze čtrnáctitisícové platy. Sváček tak shledává za důležité, že by se měly zvýšit platy právě administrativních pracovníků v soudnictví.

Co se týče kauzy Davida Ratha, tu nechtěl Sváček komentovat, jelikož soudci prý jen těžko chtějí komentovat soudní rozsudek svých kolegů, probíhající soudní proces prý už vůbec ne. Podotkl jen, že v případě odvolání Davida Ratha bude soudní proces trvat mnohem kratší dobu, než trval doposud, odhaduje to na tři měsíce.

Sváček nechtěl hodnotit ani nového ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, jelikož by prý nebyl objektivní z důvodu jeho dřívějších sporů s ním. Bývalou ministryni Helenu Válkovou však okomentoval s tím, že nebyla dostatečně politická, a z toho důvodu ji příslušná politická strana odvolala. 

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…