Šlachta je prý nebezpečný skoro všem. Není za tím Čapí hnízdo? V koalici to dál vře

08.06.2016 22:48

V koalici je znovu pořádné horko. Kvůli chystaným změnám v policii, která spadá pod ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), hrozí odchodem z kabinetu ministr spravedlnosti Robert Pelikán zastupující hnutí ANO. Ve středečních Událostech, komentářích České televize vystoupil sám ministr Robert Pelikán a prozradil, jak vážně své výhrůžky myslí. Komentátor Martin Fendrych z Aktuálně.cz dodal, že Robert Šlachta je dnes nepohodlný skoro všem politikům.

Šlachta je prý nebezpečný skoro všem. Není za tím Čapí hnízdo? V koalici to dál vře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Ve vysílání České televize se proti sobě ocitli ministr spravedlnosti Robert Pelikán a někdejší policista a dnešní poslanec ČSSD Stanislav Huml (ČSSD). Dojde na okleštění protikorupční policie, jak Pelikán varuje? „Situace se mi jeví mimořádně vážná... Je to všechno velice podivné,“ upozornil Pelikán. Kabinet teď probírá koncepci policie do roku 2020, projednání ještě teď není uzavřeno, ale už teď se mluví o zrušení zásadních útvarů, které v České republice fungují řadu let. A právě to se Pelikánovi nelíbí.

„To je velký omyl... Vůbec nejde o to, že by se něco mělo zrušit nebo rozpustit. Neděste lidi,“ žádal obratem poslanec Huml ministra. Dojde toliko k reorganizaci, která povede k úsporám, ale povede také k efektivnějšímu velení. „Já odmítám, že by šlo o nějakou akci proti panu Šlachtovi,“ uvedl Huml.

Pelikán si přesto trval na svém. „Skutečným cílem je potrestat Útvar pro odhalování organizovaného zločinu,“ zdůrazňoval. „Tento dojem to na mě dělá. Je to něco, co vzniklo neuvěřitelně rychle,“ pokračoval člen vlády. A pokud se dnes říká, že ÚOOZ funguje výborně, Pelikán nechápe, proč někdo z ÚOOZ nebyl přizván k debatě. Hrozivé je, že se proti chystaným změnám ozval nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který spolu s dalšími kolegy varoval, že by tyto změny mohly vést k tomu, že nebude možné vyšetřovat některé složité kauzy. „A v takovou chvíli musím já jako ministr spravedlnosti pozvednout varovný prst,“ řekl člen vlády.  

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Vidíme tu spor v koalici, který lze snadno zažehnat, pokud se o připravované reorganizaci bude debatovat na odborné úrovni. A nemá to prý vůbec nic společného s přicházejícími krajskými volbami.

Podle Humla může Šlachta zůstat na místě vedoucího útvaru ÚOOZ anebo si může dokonce polepšit. A nesmíme zapomínat na jednu věc. Rozhodnutí o změnách v policii je plně v kompetenci nezávislého policejního prezidenta. Politici mohou tak maximálně tomuto prezidentovi stanovit plat. Pokud jde o koaliční problémy, podle Humla je možné, že za celým sporem stojí i řešení či oddálení řešení kauz Agrotec nebo Čapí hnízdo, které jsou za firmou Andreje Babiše (ANO), Agrofertem.

Komentář k tématu přidal Martin Fendrych ze serveru Aktuálně.cz. Podle jeho názoru se už od kauzy Vidkun mezi politiky mluví o tom, že je Útvar pro odhalování organizovaného zločinu nebezpečný a je třeba ho nějak dostat pod kontrolu. „Ten útvar je nebezpečný pro politiky, pro byznysmeny, pro lidi, kteří dnes fungují jako kmotři a tak dále,“ podotkl komentátor.

Divákům připomněl, že pánem trestního řízení je státní zástupce. A to by se po reorganizaci policie mohlo do jisté míry změnit. Zase by se na klíčové posty mohli dostat lidé, kteří nebudou proti tomu, aby předávali informace politikům. Informace, k nimž by se ovšem politici neměli dostat. I Fendrych považuje za podivné, když se reorganizace policie chystá bez debat s ÚOOZ a s dalšími specialisty. „Nerozumím tomu, proč útvar, který je relativně úspěšný a státní zástupci mu věří, má být zapuštěn do nějakého většího tělesa.“

„Tragické je, že tato změna tady vyhovuje skoro všem.“ Kmotři a celá ta struktura se zajímala o protikorupční policii, protože tady šlo o toky peněz, tady nešlo o nějaké vraždy. Všechny zúčastněné hráče proto vyděsilo, že se tato korupce začala opravdu vyšetřovat díky ÚOOZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…