Šlachta se pohrabal v kšeftech s pandemií: Šílené veřejné zakázky. Z nuly na 172 za rok, jediná firma. Co chtěli skrýt?

26.03.2021 8:25

Koronavirová epidemie a s ní spojená mimořádná opatření mají zásadní dopad i na veřejné zakázky. Bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta hovoří o druhé privatizaci. Na sociální síti Facebook se zaměřil na pochybné obchody s nákupy testů, konkrétně pak na jednu z firem, která obchod nevyhrála, jelikož na ni bylo předem poukazováno s výstražným ukazováčkem. Jedná se o společnost Chironax-DIZ, za kterou stojí trestně stíhaný lobbista Tomáš Horáček. Bez veřejné soutěže dostala během nouzového stavu zakázky v celkové hodnotě 50 milionů korun. „Musí přijít audit odborníků a viníky potrestat,“ dodává Šlachta.

Šlachta se pohrabal v kšeftech s pandemií: Šílené veřejné zakázky. Z nuly na 172 za rok, jediná firma. Co chtěli skrýt?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta

Anketa

Je dobře, že mají být na covid testováni všichni zaměstnanci i OSVČ?

39%
61%
hlasovalo: 8163 lidí

„Z nuly na 172 veřejných zakázek za rok. Co se změnilo? Pandemie a s ní nouzový stav. Dneska vám chci napsat něco víc o firmě Chironax-DIZ. Její příběh by neměl zapadnout, protože je to další důkaz šílených veřejných zakázek. Vlastně bychom to měli nazývat pravým jménem. Je to privatizazce číslo 2,“ píše Šlachta úvodem svého komentáře.

Své tvrzení dokazuje na zakázce na antigenní testy do škol – cinknuté zakázce za čtvrt miliardy korun. Zakázku vyhrála pochybná firma se sídlem v automyčce na Ukrajině.

Šlachta ale blíže hovoří o firmě, která tuto soutěž nevyhrála, protože před obchody s ní upozorňovala i Bezpečnostní a informační služba. Proč? Protože za ní stojí trestně stíhaný lobbista Tomáš Horáček.

„Firma Chironax-DIZ se při jednáních o zakázce na testy zaštiťovala komunikací s Andrejem Babišem. To mě vůbec nepřekvapuje vzhledem k tomu, že firma lobbisty Horáčka přispívala a pomáhala s kampaní ANO v roce 2014 i 2016,“ podotýká.

Tato zakázka jí nakonec sice nevyšla, ale dostala zakázky jiné. Bez veřejné soutěže, za doby nouzového stavu, v celkové hodnotě 50 milionů korun, upozorňuje Šlachta.

Horáček samozřejmě popírá, že by s firmou Chironax-DIZ, která chtěla dodávat testy do škol, cokoliv měl. Ivana Kučerová je prý jedinou majitelkou firmy. „No jasně. Paní, která podle novinářů pracuje jako recepční bytovky, kde lobbista bydlel a která nejdřív řekla, že je její věc, odkud Horáčka zná a pak, že ho vůbec nezná. Tak přesně s její firmou nemá nic společného. A aby to bylo všem úplně jasné, tak si společně Horáčkova firma a firma Kučerové půjčili 10,5 milionu korun od další, třetí firmy,“ komentuje jejich vyjádření Šlachta.

Ani Horáčkova sestra s tím nemá nic společného, i když ještě v lednu za firmu vyřizovala jednu veřejnou zakázku. „Jednu ze 172, které firma od naší vlády a státu dostala. Celkově za 50 milionů,“ upozorňuje někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu

„Jak jsem psal, před Horáčkem varovala BIS, protože je trestně stíhaný. Víte za co? Ano tušíte správně. Za korupci a ovlivňování zakázek ve zdravotnictví!“ připomíná důrazně. „Navzdory tomu od jeho zatčení v roce 2018 náš stát Horáčkovi a celé nepřehledné síti firem a bílých koní kolem něj poslal víc než 300 milionů korun! A to je jenom od roku 2018 a jenom od doby, kdy už byl zatčen a obviněn!“ pokračuje Šlachta.

Věc musí podle Šlachty prošetřit audit odborníků. „Musí se provést audit všech zakázek, které se realizovaly za nouzového stavu. Od začátku pandemie uběhl už rok. Co všechno za ten čas chtěli v chaosu před námi skrýt?“ vybízí Šlachta k zamyšlení.

„Samozřejmě auditem nemyslím žádnou bezzubou parlamentní komisi. Myslím skutečný audit vedený skutečnými odborníky. Speciální tým, nenapojený na žádnou stranu. Všechno prověřit včetně komisí a lidí, kteří byli zodpovědní za výběr vítězné firmy. A všechny viníky potrestat,“ dodává Šlachta závěrem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…