Šlachta u Moravce: Mlčeli jsme dlouho, informace z trezoru musí ven. Že spolupracuji s Babišem? A že případ Nagyová byla chyba? Zde jsou fakta

26.06.2016 15:17

Policejní reorganizace vyvolala spory ve vládní koalici. Vznikne kvůli ní i vyšetřovací sněmovní komise. Kritizuje ji například ministr financí Andrej Babiš (ANO). Kvůli podpisu reorganizace ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) opustil Útvar pro odhalování organizovaného zločinu ředitel Robert Šlachta. Ten byl hostem druhé části pořadu Otázky Václava Moravce na ČT24.

Šlachta u Moravce: Mlčeli jsme dlouho, informace z trezoru musí ven. Že spolupracuji s Babišem? A že případ Nagyová byla chyba? Zde jsou fakta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

I přestože se Babiš Šlachty zastal, zkritizoval plzeňskou expozituru ÚOOZ za vytvoření pseudokauzy Agrotec. „V poslední době padlo hodně hodnocení útvaru, hodně hodnocení mě, a já se vystříhávám toho, abych to nějak hodnotil. Za prací útvaru však stojím. Policie pracuje s podezřením, poté jdeme k soudu. A to může dopadnout tak i tak,“ sdělil Šlachta. Podle něj by útvar měl jít i do kauz, které nejsou od začátku jasné, ale je nutné velmi pečlivou prací získávat důkazy a dokazovat.

Do hodnocení předchozího ředitele ÚOOZ Jana Kubiceho se pouštět nechtěl. Nechtěl se vyjadřovat ani ke kauze Kubiceho zprávy. „Já řeším jiné problémy. Neztotožnil jsem se s reorganizací policie. Od začátku říkám, že se způsobem nesouhlasím, a proto mně nezbývá, ač jsem nechtěl, než od policie odejít,“ vyjádřil se Šlachta. „Ani já, ani nikdo z dalších pěti, šesti lidí, kteří odcházejí, jsme si neuměli představit, že odejdeme. Myslím si, že je to tak špatně, rád bych pro policii pracoval, ale takhle ne,“ sdělil Šlachta.

Následovalo Šlachtovo vyjádření ke čtvrtečnímu branně-bezpečnostnímu výboru Poslanecké sněmovny, který nakonec neschválil program, a veškerá jeho podezření ohledně úniku informací ze strany policejního prezidenta Tomáše Tuhého bude vyšetřovat sněmovní komise.

„Přemýšleli jsme, jak sdělit informace, které nesouvisejí s trestním řízením. Věřili jsme, se šéfem ostravské expozitury Jiřím Komárkem, že nás poslanci vyslechnou,“ řekl Šlachta s tím, že není schopen posoudit, zda vyšetřovací komise je lepším orgánem. „Mlčeli jsme hodně dlouho a nyní hledáme způsob, jak sdělit informace. To, že jsme na výboru byli napadáni, byla zajímavá zkušenost. A s kolegou Komárkem, i když budeme v civilu, rozhodně budeme spolupracovat. Po odchodu od policie jí nehodlám škodit, mám ji hodně rád,“ podotkl Šlachta. Úniku informací z jeho útvaru se brání. Podle něj k nim nikdy nedošlo. To, že by o reorganizaci hovořil s Lidovými novinami, které celou kauzu spustily a spadají do portfolia Andreje Babiše, odmítl. „My jsme se ty informace naopak dozvídali z médií,“ řekl.

Sdílnější k tomu, co je obsahem „Šlachtovy zprávy“, již chce projednávat s poslanci, být v žádném případě nechtěl. „Je to informace pro poslance,“ uvedl. V současné době je toto paré s informacemi uzavřeno v trezoru na ÚOOZ. 

Následně se Šlachta vyjádřil ke kauze Jany Nagyové a jejímu zatčení a následnému pádu vlády. „Co je s těmi 150 miliony korun v hotovosti, desítkami kilogramů zlata?“ zeptal se Moravec v odkazu na tehdejší Šlachtovo vyjádření. 

„Veřejnost informace postupně dostává. Ta kauza byla velmi složitá a náročná,“ uvedl Šlachta s tím, že na tiskové konferenci, kde uvedl veškeré podrobnosti, byl pod tlakem a nyní vnímá tolik informací jako nešťastný postup. S tím, že odvolací soud Janu Nagyovou, nyní Nečasovou, osvobodí, rozhodně nepočítal. „Kauza jede dál. Další obžaloby jsou připraveny,“ podotkl. Podle jeho slov se již nyní ví, komu zlato a hotovost patří, veřejnost s tím bude brzy seznámena. Sdílnější být nechtěl, a to ani v kauze případného uplácení poslanců Petrem Nečasem. „Jsem hrdý na ty lidi, kteří všechny kauzy zpracovávají,“ řekl.

Šlachta také odmítl, že by své komentáře k reorganizaci policie řešil s horkou hlavou. „Myšlenka je správná, nelíbí se mi však způsob provedení. Tu rychlost mi dosud nikdo nevysvětlil. Podle mě reorganizace však splnila svůj účel. Šlachta tady nebude,“ řekl odcházející ředitel ÚOOZ. Podle jeho názoru se však do prvního srpna nedá vše spojené s reorganizací stihnout. 

Závěrem se vyjádřil ke své budoucnosti. „Žiju tři týdny, měsíc s tím, že nebudu policistou. Nemám nic připraveného. Chtěl bych zůstat ve státních službách. Nechtěl bych jít do žádných služeb žádného oligarchy. V žádném případě se neobjevím na žádné kandidátce,“ podotkl Šlachta závěrem. Žádnou nabídku do politiky však prozatím ani nedostal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…