Šlachta znovu promlouvá: Výpověď můžu stáhnout. Ale s Tuhým a Laubem už nechci nic mít

11.06.2016 8:02

Odcházející šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) poskytl další rozhovor, v němž jasně popsal, co všechno je špatně na chystané reorganizaci policie. Připustil, že sice asi může svou výpověď ještě stáhnout, ale už si nedokáže představit, že by nadále spolupracoval s policejním prezidentem Tomášem Tuhým. To už by prý nešlo.

Šlachta znovu promlouvá: Výpověď můžu stáhnout. Ale s Tuhým a Laubem už nechci nic mít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Podle Šlachty není reorganizace policie ani trochu promyšlená. To je vlastně její hlavní problém, pokud přemýšlíte nad tím, v čem je vlastně špatná. „Ve všem. Nevím, proč se přidávají dvě řídicí struktury, nevím, kam půjdou informace, nevím, proč se ÚOOZ rozseká na nějaké sekce, nevím, jak budou fungovat expozitury. Tam není, kromě ředitele a náměstků, vůbec nic dořešené,“ upozornil v rozhovoru pro sobotní MF Dnes.

Odmítá komentovat nějaké spekulace o tom, zda byl hlavním cílem reformy jeho odchod. Připustil pouze, že existují určité poznatky ohledně reformy, které prověří státní zástupci. „Je jenom dobře, že se tohle dělá,“ zdůraznil. V určitou chvíli prý přistoupil na to, že se bude na reformě podílet, aby zjistil, co se vlastně chystá. Sám policejní prezident Tomáš Tuhý počítá s tím, že celá reorganizace potrvá několik let a bude doladěna za pochodu.

„Já jsem mu (náměstkovi policejního prezidenta Zdeňkovi Laubemu) v ten okamžik řekl, že je to hovadina, že se tím nemíním vůbec zaobírat. A druhý den jsem si řekl, že jim to nebudu usnadňovat. Abych vůbec měl nějaké informace, tak jsem řekl, že jsem ochoten se na tom podílet. Pokud to všechno bude mít nějaký smysl. Takže ano, změnil jsem postoj, ale jen proto, abych měl šanci zjistit, co se tady vlastně chystá,“ připustil.

Dnes si nedovede představit, že by nadále spolupracoval s již zmíněným náměstkem Laubem nebo policejním prezidentem Tomášem Tuhým. Existuje sice teoretická možnost, že by svou výpověď mohl stáhnout, ale z důvodu vzájemné nedůvěry mezi ním a zmíněnými pány k tomu pravděpodobně nedojde.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…