Šlachtův Vidkun. Jak to bylo s údajným brutálním únikem informací od policejního prezidenta

07.10.2017 16:17

Měla to být vzorová policejní operace, na jejímž konci bude odhalena skupina policistů, podnikatelů a politiků, kteří zneužívali ke svému byznysu policejní informace. Letos uplynou dva roky od zatýkání v olomoucké kauze, jíž dali detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu jméno Vidkun. A uvízl v ní i bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer.

Šlachtův Vidkun. Jak to bylo s údajným brutálním únikem informací od policejního prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, šéf ÚOOZ

ParlamentníListy.cz se pokusily zmapovat, jak kauza vznikala. Připomeňme si, oč v kauze jde. Zatýkání v rámci operace Vidkun spustil ještě Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) s jeho šéfem Robertem Šlachtou předloni v říjnu a zacílil při ní na údajnou klientelistickou síť mezi podnikateli, politiky a policisty v Olomouckém kraji. Případ se týká také možného ovlivňování některých trestních kauz i úniků informací z trestních spisů a v jeho rámci jsou také obviněni dva vysoce postavení policisté, náměstek olomoucké krajské policie Karel Kadlec a jeho podřízený Radek Petrůj. Dalšími obviněnými jsou bývalý olomoucký hejtman za ČSSD Jiří Rozbořil a podnikatel a přítel bývalého ministra vnitra za ODS Ivana Langera Ivan Kyselý. Detektivové zatkli také Langera a šéfa olomoucké pobočky Generální inspekce bezpečnostních sborů Tomáše Uličného a provedli nich domovní prohlídky.

Dnes si objasníme, jak to bylo s obviněním z brutálního úniku informací z vyšetřování, ze kterého byl před loňskými prázdninami veřejně obviněn policejní prezident Tomáš Tuhý. Toho z této indiskrece nařkl po oznámení reorganizace elitních policejních útvarů šéf ostravské expozitury Útvaru odhalování organizovaného zločinu Jiří Komárek. Toho kvůli inkriminovanému výroku pro Českou televizi stíhá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) a sepsala už návrh na podání obžaloby.

„Mám povědomí o tom, že pan policejní prezident je osobou podezřelou z brutálního úniku informací v rámci objasňování hospodářské trestné činnosti ve stamilionových částkách,“ řekl vloni na sklonku června v České televizi Jiří Komárek. „Při prověřování úniku, kterého se mohl pan policejní prezident dopustit, jsme zaznamenali pokusy ze strany funkcionářů GIBSu o průniky do spisu. Toto bylo zaznamenáno v rámci vyšetřování a prověřování kauzy Vidkun.“

Policejní prezident Tomáš Tuhý měl podle Komárka varovat sms zprávou před zatčením syna vlivného olomouckého podnikatele Josefa Tesaříka, blízkého ČSSD. O jeho firmu Tesco SW kvůli kontraktům se státem se zajímala protikorupční policie. Konkrétní podrobnosti ke Komárkovu prohlášení pak po jeho vystoupení v České televizi zveřejnily Lidové noviny, které vlastnil šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Krátce nato ovšem vyšlo najevo, že esemeska z telefonu s německou SIM kartou, který Komárek přiřadil k Tuhému, neodešla. Ale že naopak na toto číslo dorazila. A to z mobilu syna zatčeného podnikatele Davida Tesaříka. Právě tato sms zpráva byla už nějaký čas předtím velmi důležitá pro vývoj v kauze Vidkun. Komárkův ÚOOZ se kvůli tomu zajímal o šéfa olomoucké pobočky generální inspekce, kterého zatkla spolu s Ivanem Langrem a čtyřmi obviněnými v tomto případu.

Je na to velkej tlak

O plánovaném pokusu o sesazení policejního prezidenta více než rok předtím, než s „brutálním únikem“ v České televizi vystoupil detektiv Jiří Komárek, hovoří v jednom z odposlechnutých hovorů náměstek olomoucké policie Karel Kadlec. Kadlec v něm mluví o Andreji Babišovi, o řediteli ÚOOZ Robertu Šlachtovi a jeho touze stát se policejním prezidentem. A nakousne mimo jiné i informaci, že k jeho posunu na post policejního šéfa má řediteli ÚOOZ pomoci právě ona údajná varovná sms zpráva policejního prezidenta. „To je nějaká křivárna,“ říká na nahrávce Kadlec o Tuhého sms zprávě. „To byly německý telefony, německý SIMky na českých telefonech... A já vím, že to je nějaká fligna, oni nemůžou mít vůbec nic.“

V dalším z hovorů pak Kadlec hovoří o tom, že olomoucké Vrchní státní zastupitelství případ varovné sms odebralo šéfovi tamní inspekce Tomáši Uličnému a vyšetřování předalo jeho podřízenému.

Onen podřízený – inspektor Milan Vaculík – si pak při prověřování popletl odesílatele s příjemcem. A vůbec se nepodařilo ověřit, zda měl dotyčný telefon policejní prezident někdy v ruce. „Celej měsíc nic nedělají a vyžadujou akorát výpisy z telefonů a různý uši a německý SIMky. Buňky, že to bylo u ministerstva vnitra, v Praze na Václaváku, rozumíš? Je velkej tlak na to, aby to mělo mít nějakej výsledek,“ stojí v dalším nahraném rozhovoru Kadlece. V rámci setkání také přišel s informací, že z tamního státního zastupitelství prosákla informace, že si mají detektivové ÚOOZ přijít pro šéfinspektora Uličného, který byl od vyšetřování varovné textové zprávy odstaven. Uličný byl skutečně v rámci Vidkunu zatčen, podle jeho slov ho detektivové dokonce mučili nedostatkem spánku a permanentně rozsvíceným světlem. Obviněn ale nebyl.

Práce detektivů ÚOOZ a především jejich postupy bývalého šéfa olomouckého GIBS velmi rozezlila. Co je pikantní, jeho podřízený Milan Vaculík, který vyšetřování údajné varovné esemesky popletl, jej po zatčení nahradil na čas ve funkci velitele.

Na detektivy proto podal trestní oznámení pro podezření ze sabotáže a dalších trestných činů. A poukazuje především na kroky šéfdetektiva Jiřího Komárka a olomouckých prokurátorů, kteří Komárkovi informace o textové zprávě poskytli. Tedy žalobce Petra Šeredy, jenž byl Komárkovým zdrojem informací. „Byl jsem varován, že se připravuje moje trestní stíhání. A v zájmu plukovníka Roberta Šlachty, podporovaného Andrejem Babišem, rovněž diskreditace a odstranění policejního prezidenta Tomáše Tuhého z funkce,“ píše v trestním oznámení Tomáš Uličný.

Vystoupení s údajnou varovnou textovou zprávou mělo podle něj ochránit Šlachtu před domnělým útokem. „A odstranit z funkcí funkcionáře bezpečnostních sborů, nevyhovující zájmům Vrchního státního zastupitelství a ÚOOZ,“ tvrdí Uličný.

Bývalý šéfinspektor Uličný orgány činné v trestním řízení proto žádá o odtajnění tajného informátora šéfdetektiva Komárka, který byl hlavním architektem konstrukce kauzy Vidkun. „Pokud taková osoba identifikována nebude, směřuje toto oznámení proti Komárkovi, který by pak byl podezřelý z toho, že si tyto lživé konstrukce sepsal sám,“ napsal v trestním oznámení Tomáš Uličný.

Uličnému jde o informátora, který měl detektivovi Komárkovi poskytnout zjištění, že policejní náměstek Kadlec měl chodit na olomouckou pobočku Generální inspekce bezpečnostních sborů a vytahovat si z ní spisy, které ho zajímají. A následně informace distribuovat k podnikateli Ivanu Kyselému a k Ivanu Langrovi. Na této údajné mesalianci totiž celá kauza Vidkun stojí.

Na začátku tohoto pátrání ParlamentníListy.cz avizovaly, že cílem těchto článků není hodnotit vinu, či nevinu aktérů příběhu. A to ať na jedné nebo druhé straně. Ale pravdivě popsat celou kauzu Vidkun, tak jak se vyvíjela od počátku. Což také činíme. Obrázek ať už si udělá každý čtenář sám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…