Sláva i protesty. Podívejte se, co všechno dnes čeká Trumpa ve Washingtonu

20.01.2017 7:34

Spojené státy se za několik hodin probudí do svého dne „D“. Donald Trump složí přísahu a stane se oficiálně 45. prezidentem Spojených států. Redakce ParlamentníchListů.cz pro své čtenáře připravila časový harmonogram slavnostního dne.

Sláva i protesty. Podívejte se, co všechno dnes čeká Trumpa ve Washingtonu
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

Inaugurace proběhne v pět hodin odpoledne místního času. Pokud budou chtít Trumpovi příznivci z České republiky slyšet jeho projev, budou si muset počkat až do 23:00 hodiny. Jak včera naznačil prezidentův mluvčí Sean Spicer, projev by neměl přesáhnout dvacet minut. „Prezident bude hovořit o tom, co to znamená být dnes Američanem, a pohovoří také o hlavních výzvách, kterým čelí střední třída. Dotkne se témat, jako je infrastruktura, vzdělání, průmysl. Půjde však více o hlubší zamyšlení než jen konkrétní agendu.“

Vedle oficialit a oslav také Washington zasáhnou bouřlivé demonstrace levicových aktivistů. Celkem se chystá do ulic města téměř milion lidí, byť není zřejmé, kolik z nich hodlá demonstrovat pro a proti Trumpovi. Veřejná shromáždění se však konají již od čtvrtečního večera. Na jednom z nich promluvili i známí herci Robert De Niro a Alex Baldwin. Ti i mnozí další potom mají v plánu vystoupit i na dnešních demonstracích.

Celodenní program však bude mít svůj pevný řád. Ráno by se měl Trump zúčastnit modlitby stejně, jako před ním učinili všichni prezidenti od dob Franklina D. Roosevelta, který tuto tradici zahájil při svém nástupu do úřadu v roce 1933. Poté se setká s Barackem Obamou v Bílém domě ke krátké schůzce před společnou cestou ke Kapitolu. Tam by měl před zraky 1600 hostů složit přísahu nejprve viceprezident Mike Pence. Mezi přihlížejícími nebudou chybět vedle Obamy také někdejší prezidenti George W. Bush, Bill Clinton a Jimmy Carter.

Dalším bodem programu bude oficiální rozloučení Baracka Obamy. Od roku 1977 obvykle odcházející prezidenti nastupují do helikoptéry, někteří ale odjeli také obyčejným vozem či vlakem. Potom již následuje slavnostní oběd a v ulicích vypuknou oslavy, na kterých předvedou to nejlepší pochodové kapely, defilující vojáci a zazní samozřejmě také americká hymna. Tu zazpívá šestnáctiletá finalistka soutěže „Amerika má talent“ Jackie Evancho. Již tradičně vystoupí v rámci programu také taneční skupina „The Rockettes“, jejíž někteří váhající členové prý byli letos k účasti přinuceni.

Celkové náklady na bezpečnostní opatření, oslavy a koncert se budou podle britského deníku The Telegraph pohybovat kolem 200 milionů dolarů. K zajištění pořádku bylo povoláno 13 000 členů Národní gardy. Inaugurační balíček včetně lístků na všechny slavnostní události stojí 25 000 dolarů, což je přibližně částka rovnající se polovině průměrného ročního platu. Jako perličku uvádí britský deník cenu nejlevnějšího koktejlu v Trump International Hotel, která činí 24 dolarů.


 

reklama

autor: Josef Provazník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …