Slávek Popelka možná bude uznaný jako bojovník protikomunistického odboje. Nejdřív ale namíří k soudu

31.10.2013 11:54

Slávek Popelka, exvůdce Holešovské výzvy, byl v souvislosti s blokádou Úřadu vlády v dubnu tohoto roku obviněn z útoku na veřejného činitele. Hrozí mu trest 2-6 let vězení... Již je znám i termín hlavního soudního líčení - úterý 5. listopadu v 9.00 v budově Obvodního soudu pro Prahu 1 na Ovocném trhu.

Slávek Popelka možná bude uznaný jako bojovník protikomunistického odboje. Nejdřív ale namíří k soudu
Foto: hns
Popisek: Slávek Popelka

Nebyl by to Popelka a jeho aktivity, kdyby se opět na internetu v souvislosti s tímto děním neobjevila nějaká výzva. Tentokrát však zní skromněji: Přijďte Slávka Popelku morálně podpořit.

Trochu jako na paradox osudu se dá nahlížet na to, že ve čtvrtek se ozvalo bývalému disidentovi prý také ministerstvo obrany. "Oznámili mně, že bylo ukončeno zkoumání mé činnosti v minulém režimu a byl mi uznán status člena protikomunistického odboje, který si mám přijít převzít na ministerstvo v polovině listopadu. Musel jsem jim oznámit, že bohužel nevím, zda to bude možné a zda opět nebudu i v této době ve vězení," svěřil se Popelka ParlamentnímListům.cz.

Dle zjištění redakce však dosud není vše tak jasné, jak to Popelka prezentuje. "Ano, 15. listopadu se skutečně osvědčení účastníkům odboje proti komunismu budou předávat. Pan Jaroslav Popelka je mezi žadateli uveden. Proces zjišťování toho, zda mu osvědčení náleží, však ještě není ukončen - a tak jde stále o pravděpodobnost jeho udělení padesát na padesát," sdělila ParlamentnímListům.cz  Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany.

  

Incident, kvůli kterému byl nařízen soud, se týká dubnové demonstrace, kde Jaroslav Popelka svým vozem blokoval dopravu před Úřadem vlády a údajně najel do zasahujícího policisty.

Před zmiňovaným úřadem tehdy protestující požadovali odstoupení kabinetu Petra Nečase. Podle slov policie Popelka zablokoval budovu, kde začínala schůze ministrů, a zablokoval i tramvajové koleje, na nichž stál několik minut. Když ho policisté vykázali, odjel, aby se následně vrátil a v autě se uzamkl. Místo odmítal opustit, se strážníky nekomunikoval a nakonec se měl proti jednomu z nich i rozjet.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …