Slavná herečka bojuje za uprchlíky. A nyní si připsala další zářez...

12.09.2016 16:59

Americká herečka Angelina Jolie působí již několik let jako zvláštní velvyslankyně OSN pro uprchlíky. Ty pravidelně navštěvuje v uprchlických táborech, kde jim projevuje svoji solidaritu. Zároveň tyto okamžiky využívá k apelu na mezinárodní společenství, aby nepřihlíželo k utrpení uprchlíků se založenýma rukama a podniklo kroky k vyřešení jejich situace. Naposledy tak učinila při své návštěvě uprchlického tábora v Jordánsku.

Slavná herečka bojuje za uprchlíky. A nyní si připsala další zářez...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

„Žijí zde děti, které nepoznaly nic jiného než kruté životní podmínky a ostnaté dráty; náctiletí, jež válečný konflikt poznamenal fyzicky i psychicky,“ uvedla Jolie a poukázala na třináctiletého chlapce, kterého doživotně znetvořil šrapnel z barelové bomby.

Uprchlický tábor v Jordánsku, který herečka navštívila již počtvrté, obývají dle jejího zjištění z více než poloviny nezletilí. Ač je pro ni jako pro matku dětí stejného věku těžké přihlížet jejich situaci, doslova jí to láme srdce, obyvatele uprchlického tábora považuje za „šťastnější“.

„Pomineme-li miliony lidí uvězněných na syrském území, kteří každý den riskují své životy, pětasedmdesát tisíc Syřanů bylo ponecháno svému osudu na území nikoho na jordánských hranicích – včetně dětí, těhotných a vážně nemocných,“ kritizuje Jolie s tím, že těmto lidem nebyla poskytnuta žádná humanitární pomoc, což ona považuje za alarmující.

Celý projev Angeliny Jolie v angličtině ZDE

Z pozice zvláštní velvyslankyně OSN pro uprchlíky proto herečka vyzvala mezinárodní společenství k nápravě situace. Na to konto se ostře vymezila proti Radě bezpečnosti OSN, která prý nebyla schopna za pět let dojít ke konsenzu a zastavit válečnou vřavu v Sýrii.  

„Po pěti letech konfliktu uprchlíci nechtějí vědět, o kolik procent bude jejich život snesitelnější, nýbrž to, kdy se budou moci vrátit domů. Nijak netouží být pasivními příjemci humanitární pomoci, chtějí politické řešení,“ zdůraznila herečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…