Slavná novinářka Procházková: Kdo v Čečensku začne odmlouvat, špatně dopadne

04.06.2015 13:10

Novinářka Petra Procházková se v Lidových novinách rozepsala o čečenském lídru Ramzanu Kadyrovovi a filmu Semja.

Slavná novinářka Procházková: Kdo v Čečensku začne odmlouvat, špatně dopadne
Foto: wikipedia,Michail Evstafjev
Popisek: Čečensko.

Snímek Semja pojednává prý o středověkých praktikách Ramzana Kadyrova, kterého ruský prezident Vladimir Putin nazývá synem. Ve filmu se ale informuje i o některých kolosálních zlodějnách. Poprvé byl prezentován veřejnosti 25. května a Kadyrov prý jako odpověď na tento snímek zveřejnil na sociálních sítích trailer k údajně právě natáčenému hollywoodskému celovečernímu dílu Kdo nepochopil, ten pochopí, ve kterém prý hraje hlavní roli.

Koordinátorem organizace, která nechala snímek natočit je Vladimir Kara-Murza. Ten skončil mimo jiné minulý týden v nemocnici s podezřením na otravu zatím neznámou látkou.

Rusy prý neštvou vraždy, ale peníze

Podle Procházkové však není ruská veřejnost pohoršena ani tak vraždami, jako informacemi o penězích, které prý v Čečensku mizí jako v černé díře. A cena za čečenskou loajalitu stojí podle Procházkové Kreml miliardy. „Stávajících pět mrakodrapů přišlo Čečence na půl miliardy dolarů. Odkud se ale vzaly?“ ptá se Procházková, přičemž pro odpověď nemusí chodit daleko. Kadyrov prý totiž novinářům odpovídá: „Od dobrých lidí a od Alláha.“

Jak Procházková připomíná, hodlá letos Kadyrov začít se stavbou komplexu „Groznyj-City 2“. Jeho součástí by prý měla být i „Achmat Tower“ vysoká 400 metrů. Ta by se tak stala druhou nejvyšší stavbou v Evropě po moskevské Mercury City Tower.

Přísahám při Alláhovi ruskému národu, že na tohle nepadne ani kopějka z rozpočtu,“ cituje Procházková Kadyrova. Procházková zmiňuje, že hlavní „bankou“ Čečenska je Fond Achmata Kadyrova. „Kdo chce v Čečně žít, musí do něj přispívat,“ říká Procházková, podle které se to týká i státních zaměstnanců, kterým je odebíráno z výplaty 10 procent. „Proto by se Kadyrovovu tvrzení dalo věřit,“ myslí si.

Navíc, podobně je to i s podnikateli,“ tvrdí Procházková, kteří podle ní musí odevzdávat třeba i třetinu ze svého zisku na daně. „A když si někdo přece dovolí odmlouvat, dopadne špatně, jako sestry Ajdamirovy,“ připomíná novinářka sestry, které vlastnily prosperující myčku aut a jsou nezvěstné od té doby, co se nepohodly s Kadyrovovými vojáky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…