Slavnosti svobody v Plzni: Tisíce lidí s vlajkami děkovaly dojatým válečným veteránům

06.05.2015 19:30

Několik tisíc lidí s českými, americkými a belgickými vlaječkami přišlo dnes v Plzni na vzpomínkový akt u pomníku Díky, Ameriko!, který završil hlavní část Slavností svobody. Letošní 70. výročí osvobození města americkou armádou si v ulicích Plzně připomněly při kulturních pořadech, pietních aktech, ukázkách bojů, při přehlídce vojenské techniky, v dobových vojenských kempech či při setkání s veterány desetitisíce lidí.

Slavnosti svobody v Plzni: Tisíce lidí s vlajkami děkovaly dojatým válečným veteránům
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lidé vítali konvoj, někteří měli s sebou i americké vlajky

Z USA a Belgie přijela dvacítka mužů, kteří město v roce 1945 osvobozovali. Přes četné proslovy politiků si dnes při setkání u pomníku právě tito víc než devadesátiletí muži vysloužili od Plzeňanů největší ovace. Na cestě k položení věnců u pomníku se museli někteří podpírat a spoléhat na pomoc, s dojetím a nadšením se ale zdravili s lidmi, kteří je přišli pozdravit.

Buďme svobodní a přejme svobodu jiným

Pietní akt zahájil přelet stíhaček Gripen a letounů Alca. "Těch 70 let značně změnilo naše tváře - k někomu byla příroda a čas milosrdnější než k jiným, naše těla jsou jiná. Ale něco máme stejného, něco, co není vidět. Naše srdce, kam jste se zapsali před 70 lety a ve kterých zůstanete už navždy," promluvil k Plzeňanům za veterány dvaadevadesátiletý Earl Ingram.

Plzeňský primátor Martin Zrzavecký (ČSSD), který jmenovitě přivítal každého z veteránů, zdůraznil, že Plzeň 70 let byla, je a bude na americké a belgické osvoboditele hrdá. "Nejde jen o to, pouze osvobodit, ale o to inspirovat ke skutečné svobodě. Být osvobozen je pasivní čin, být svobodný vyžaduje aktivní přístup. Buďme svobodní a přejme svobodu jiným, tak nejlépe uctíme památku těch, kteří padli při osvobozování," řekl předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), stejně jako ostatní řečníci, ocenil oběti vojáků, kteří padli při osvobozování Československa. Kromě amerických a belgických vojáků vzpomněl i vojáků ruských, polských, rumunských či ukrajinských a také lidí, kteří válku nepřežili - příslušníky odboje či občany, kteří zahynuli v koncentračních táborech třeba jen kvůli původu.

Slavnosti svobody začaly v Plzni 1. května

"Kdybych zítra zemřel, zemřel bych šťastný. Ani v nejodvážnějších snech bych neuvěřil, že tady uvidím tolik lásky, vděčnosti, vstřícnosti od českých lidí. Udělalo to na mě obrovský dojem a dojalo mě to," řekl jednadevadesátiletý Reuben Schaetzel, který do Plzně přijel poprvé od roku 1945. "Dá-li bůh, příští rok přijedu zas," dodal větu, kterou dojatě opakovali i ostatní veteráni.

"Téměř mně to vhání slzy do očí, když vidím ty davy lidí, americké vlajky a samozřejmě veterány," řekl velvyslanec USA v ČR Andrew Schapiro. Ocenil vojáky, kteří před 70 lety přijeli do cizí země vzdálené od jejich domovů tisíce kilometrů. "Nepřijeli okupovat území, nepřišli zabrat zdroje ani se tady neusadili. Přišli, aby bojovali za základní hodnoty - mezi nimi je myšlenka toho, že Evropa má zůstat nerozdělená, svobodná a mírová," uvedl.

Slavnosti svobody začaly v Plzni 1. května, jedním z vrcholů byla páteční ukázka boje, který se odehrál na náměstí v Plzni 6. května při příjezdu prvních amerických tanků do města. Plzeň se na šest dní přenesla do roku 1945 - ve městě byly dobové vojenské kempy, v ulici z roku 1945 se proměnila část městských sadů. Program nabídl koncerty, prezentaci současné armády, dobové ukázky módy, bojovou ukázku leteckého útoku na vlak či velkou nedělní přehlídku s více než 300 kusy vojenské techniky. Po pietním aktu slavnosti zakončí večerní hudebně-duchovní projekt Světlo porozumění ve Velké synagoze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…