Slavný americký časopis Time naznačil, kam se bude ubírat krize na Ukrajině. Bude to nejspíš trochu jinak, než si to někteří malují

06.11.2014 13:07

Simon Shuster z amerického týdeníku The Time je přesvědčen, že se schyluje k dalšímu pokračování války mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty. V oblasti Mariupolu je podle jeho informací pořádně horko již nyní.

Slavný americký časopis Time naznačil, kam se bude ubírat krize na Ukrajině. Bude to nejspíš trochu jinak, než si to někteří malují
Foto: Marek Havlíček
Popisek: Marek Havlíček přijíždí do Doněcku

Anketa

,,Kunda, hovno, zkurvili". Taková slova použil v přímém rozhlasovém přenosu prezident Miloš Zeman. Co vy na to?

hlasovalo: 52773 lidí

„Ostřelování Mariupolu pokračuje s čím dál tím větší intenzitou. Obyvatelé města se podle poradce místních orgánů Vasilije Arbuzova připravují na invazi proruských separatistů, která prý může přijít každou chvíli. Jestliže někteří ze zdejších obyvatel snad věřili v dohodu o příměří podepsanou v Minsku, v posledních dnech museli ztratit veškeré iluze. Ukrajinské síly i proruští separatisté v posledním týdnu přeskupují síly a patrně se připravují na další boje, které od letošního dubna stály život již kolem 4000 civilistů a vojáků," píše Shuster.

„Budeme pokračovat v posilování naší armády," prohlásil prezident země Petro Porošenko při svém pondělním vystoupení v televizi. „Vůdce proruských separatistů nazval bandity a teroristy. Následující den při setkání na bezpečnostní radě státu oznámil, že byly u Mariupolu zformovány další vojenské jednotky. Jejich cílem je podle prezidenta pomoci při obraně přístavního města a dalších dvou měst nacházejících se v blízkosti válečné zóny. Obranné síly byly podle prezidenta rozestavěny kolem města do tří řad a všichni vojáci dostali moderní útočné a průzkumné zbraně," informuje Shuster.

Podle mínění Shustera však není vůbec jasné, jestli taková opatření budou k obraně strategického přístavního města s půl milionem obyvatel stačit. „Obráncům města nacházejícího se na pobřeží Azovského moře se stěží podařilo útočníky zastavit při posledním srpnovém útoku. Představitelé NATO tehdy hovořili o velkém množství ruských vojáků, kteří se snažili dobýt celé severní pobřeží Azovského moře. Podařilo se jim sice získat přímořské městečko Novoazovsk, ale dál než na okraj města Mariupol se vojáci nedostali," pokračuje Shuster v rekapitulaci.

„Sotva jsme se udrželi," říká tehdejší guvernér oblasti o svém rodném městě Sergej Taruta. Podařilo se mu zastavit útočníky i díky obrovským ocelovým plechům, které byly použity na výstavbu bunkrů. „Ruské síly vyčistily prostor intenzivní střelbou, ale díky těmto bunkrům se dál nedostaly. Jakmile se separatisté a ruští vojáci přibližili, naši vojáci vyskočili z bunkrů a přinutili je prostřednictvím palby z raketometů k ústupu," vysvětluje Taruta.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Důvodem pro současné obavy z další eskalace násilí jsou v prvé řadě volby, které se konaly v Doněcké a Luhanské lidové republice pod patronátem proruských separatistů tuto neděli. Den po vyhlášení výsledků je prezident Porošenko nazval „pseudovolbami a prohlásil, že status nově zvolených autorit těchto samozvaných republik nikdy neuzná". „Mohou se nazývat třeba krály či vládci, ale faktem zůstává, že jsou to jen okupanti, zločinci a válečníci," postavil se Porošenko tvrdě proti nim.

„Jestliže se je prezident snažil tímto způsobem znejistit, patrně to nebude fungovat. Rusko ukázalo, že bude i nadále separaisty zásobovat pohonnými látkami a dalším vybavevením tak dlouho, dokud budou proti Kyjevu odhodláni bojovat. Po zhroucení dohody o příměří se budou proruští separatisté i nadále snažit o rozšiření území svého vlivu. Jejich cílem je získat před dalšími koly mírových rozhovorů co nejvíce území," objasňuje taktiku separatistů Shuster.

Oleg Carov, který se stal po nedělních volbách do zdejšího parlamentu jakýmsi mluvčím separatistů, potvrdil, že ofenziva pokračuje. „Povstání proruských rebelů začalo přesně před šesti měsíci v Oděse. Jsem přesvědčen, že kruh se nyní musí uzavřít. Občanská válka, která se zrodila v Oděse, by také měla v Oděse skončit," napsal Carov v e-mailu adresovaném týdeníku Time.

„Pohled na mapu této oblasti podle názoru Shustera nenechává nikoho na pochybách, co je tímto e-mailem míněno. Pokud se chtějí proruští separatisté dostat do Oděsy, musí před tím přejít přes Mariupol a celou jižní oblast Ukrajiny. Cílem Ruska je získat tato území pod kontrolu, aby odtud mohl být veden zásobovací koridor na Krym. Pro vojenské jestřáby z Kremlu je ostatně tento záměr velkým pokušením od samého začátku konfliktu," upozorňuje Shuster.

Později se však Carov snažil ostrá vyjádření obsažená ve výše zmíněném e-mailu přece jenom zmírnit. „Nepřipravujeme se na pochod do Oděsy. Pokud na nás však ukrajinská armáda zaútočí, tak by měla vědět, že my jí to vrátíme," řekl v telefonickém rozhovoru pro Time. „A jestliže proruské separatisty podpoří vojáci vyslaní z Ruska, bude to patrně znamenát rychlý pád Mariupolu. Samozřejmě po obrovských ztrátách na obou stranách," varuje Shuster.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…