Slavný americký hotel, momentálně vlastněný Číňany. Hádejte, kdo všechno tam právě bydlí...

28.09.2015 17:07

Prezident Miloš Zeman v New Yorku bydlí v jednom z nejslavnějších hotelů světa, Waldorf Astoria na třídě Park Avenue. Nad hlavním vchodem do hotelu vlají dvě obří vlajky, Spojených států amerických a Čínské lidové republiky. Co za tím je? Důvodů je hned několik, ParlamentníListy.cz které mají v USA s prezidentem svého reportéra, přináší více.

Slavný americký hotel, momentálně vlastněný Číňany. Hádejte, kdo všechno tam právě bydlí...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman na lodi při projížďce kolem Manhattanu mluví s českými novináři

Český prezident, který do New Yorku kvůli 70. výročnímu zasedání Valného shromáždění OSN dorazil v sobotu po sedmé večer místního času, je spolu s delegací ubytován na exkluzivním místě. Jeho přechodným newyorským bydlištěm se stal slavný hotel Waldorf Astoria na Park Avenue na Manhattanu.

Zeman není rozhodně jedinou hlavou státu, která na slavné adrese bydlí. V minulých letech bylo tradicí, že na tomto místě pravidelně vždy při zasedání OSN bydlel americký prezident; ať už jím byl kdokoliv. Tentokrát je tomu jinak.

Nad hlavním vchodem do majestátního hotelu otevřeného v roce 1931 sice vlaje americká vlajka, prezident USA ovšem bydlí jinde. Zajímavé je, že hned vedle té americké, je nad vchodem hotelu vyvěšena také obří vlajka Číny. Proč? Důvody jsou zřejmě dva.

Jednak hotel nedávno prodal dřívější vlastník, společnost Hilton hotels, a kupcem nebyl nikdo jiný než Číňané. Konkrétně čínská pojišťovací společnost Anbang Insurance Group. Za proslavenou monumentální stavbu Číňané zaplatili v přepočtu zhruba 47 miliard korun.

A to je prý důvodem, proč současný americký prezident Barack Obama musel přerušit letitou tradici a ubytovat se jinde. Americká administrativa se údajně kvůli změně vlastníka obávala přítomnosti špionů nebo odpolechů nasazených v prostorách, kde by prezident a jeho tým bydlel. Přesídlili proto jinam.

Druhý důvod, proč se nad slavným hotelem, kde bydlí i Miloš Zeman, tyčí čínská vlajka, je jednoduchý. Nyní během zasedání Valného shromáždění OSN zde bydlí také čínský prezident Si Ťin-pching.

Tím však výčet mocných hostů nekončí. Dle dostupných informací je ve Waldorf Astoria ubytován i šéf další velmoci, prezident Ruské federace Vladimir Putin. S oběma státníky se během posledního roku český prezident setkal hned několikrát. Naposled počátkem září před nemnoha týdny v Pekingu, kam Zeman stejně jako Putin dorazil na velkolepé oslavy 70. výročí konce druhé světové války v Tichomoří.

Potkají se Zeman s Putinem nebo Si Ťin-pchingem i nyní v New Yorku? Takové informace nikdo nepotvrzuje, ale ani nevyvrací. S jistotou se mohou potkat na pondělní večerní recepci, kterou pro státníky pořádá americký prezident Obama, tam však budou desítky dalších hlav států. Že by k sobě ale našli cestu v hotelu, kde všichni tři bydlí? Setkání s Putinem včera Zeman nevyloučil. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček to pro ParlamentníListy.cz komentoval slovy, že „nemá informace, že by se oficiální bilaterální setkání plánovalo“. Taková formulace nevylučuje v podstatě žádnou možnost.

Monumentální hotel Waldorf Astoria na Park Avenue funguje od roku 1931. Do roku 1957 šlo o nejvyšší hotel na světě, štafetu po něm převzal hotel Ukrajina v Moskvě. Stavba je už přes dvacet let zařazena na seznamu newyorských pamětihodností, jako je třeba The Empire State Building nebo Brooklynský most. Hotel je vysoký 190 metrů, má 47 podlaží a přes 1400 pokojů.

Waldorf Astoria je spojen s řadou slavných jmen. Vedle amerických prezidentů zde bydlel kupříkladu Fidel Castro, který si údajně nechal do apartmá donášet živá kuřata a přímo na místě z nich připravovat jídlo, aby vyloučil riziko otravy. Žila zde také Marilyn Monroe, Frank Sinatra nebo srbský vynálezce světového věhlasu Nikola Tesla.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…