Slavný reportér Eugen Korda vyslovil šokující tvrzení o Andreji Babišovi

23.02.2015 10:45

Slovenský novinář a někdejší legendární zpravodaj TV Nova v Bratislavě Eugen Korda poskytl Svobodnému fóru rozhovor, ve kterém zhodnotil nezávislost českých a slovenských médií. A jeho závěry nejsou nikterak lichotivé. Takový Andrej Babiš prý téměř zklikvidoval Lidovky a podle všeho prý vlastní i slovenského premiéra Roberta Fica.

Slavný reportér Eugen Korda vyslovil šokující tvrzení o Andreji Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Je Andrej Babiš nebezpečím pro českou demokracii?

62%
38%
hlasovalo: 14368 lidí

Korda nepovažuje za normální, že ministr financí Andrej Babiš vlastní dvoje celorepublikové noviny. „A problém je i v tom, že na Slovensku je také majitelem několika novin a podle všeho vlastní i slovenského premiéra Fica a některé členy vlády. Vždyť už dříve pronikly na veřejnost informace o tom, že pan Babiš sponzoroval volební kampaň strany Smer a dnes je za to velkoryse odměňován daňovými úlevami pro jeden z nějvětších slovenský podniků, který patří do jeho podnikatelského portfolia,“ poukázal Korda na Babišovy aktivity u našich východních sousedů.

Na Slovensku prý situace, že by člen vlády začal skupovat noviny, nastat nemůže. Podle Kordy tam totiž už dávno nastala. Většinu vlivného tisku prý má v rukách finanční skupina Penta a pan Babiš. Televize údajně kontrolují také podnikatelé blízcí vládě. TV JoJ vlastní skupina J&T, zpravodajskou televizi vlivný podnikatel Ivan Kmotrík a veřejnoprávní rozhlas a televizi má pod kontrolou vládní strana Smer, která tam dosadila svého ředitele. Jedině televize Markíza si dle Kordy zatím zachovává nezávislost.

Korda uvádí, že svoboda tisku se nedá měřit jen kvalitou zákonů, které práci novinářů regulují. Důležitá je údajně i atmosféra, kterou do novin, televizí a rozhlasu vnášejí jejich majitelé. A tady vidí obrovský problém. „Nakonec o tom svědčí i průzkumy, jejichž cílem bylo zmapovat, jak se chovají noviny, které si koupil pan Babiš. A opravdu to není veselé čtení. Sám jsem byl pravidelným čtenářem Lidovek. Dnes vidím obrovský úpadek jejich zpravodajství a komentářů a jsem z toho smutný. Pečeť Babišova charakteru se nesmazatelně zapsala do historie těchto novin a je otázkou, kdy a zda vůbec se ke své původní kvalitě vrátí,“ konstatuje Korda.

Celý rozhovor k přečtení ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…