Slavný režisér Stone dostal posměšnou cenu. Za naivní podporu komunismu

04.03.2016 9:10

V roce 1994 byla založena nadace Obětí komunismu. Sídlí v hlavním městě Spojených států a klade si za cíl vysvětlovat zločiny, které byly páchány ve jménu komunistické ideologie. Nadace uděluje také anticenu tvůrcům, kteří naivně propagují komunismus.

Slavný režisér Stone dostal posměšnou cenu. Za naivní podporu komunismu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V gruzínském městě Gori, rodišti Josifa Stalina

„Kromě nejslavnějších filmových Oscarů nebo anticeny Zlatá malina hodnotí práci hollywoodských tvůrců i nadace Oběti komunismu. Ta uděluje cenu Waltera Durantyho těm, kteří ve svých filmech nepřesně líčí historická fakta nebo je úmyslně zkreslují. Mezi letošní ‚vítěze‘ patří třeba dokumentarista Michael Moore nebo Oscarem oceněný režisér a scenárista Oliver Stone,“ píše server Echo24.cz.

Výkonný ředitel nadace Marion Smith varuje, že v Hollywoodu se bohužel zapomíná, jaké hrůzy se děly ve jménu komunistické ideologie. V Hollywoodu se tvoří podmanivé filmy, které vidí řada lidí, jenže tvůrci těchto filmů si mnohdy příliš nelámou hlavu s fakty. Diváci jim ale věří a to je problém. Touto cestou totiž dochází i ke zkreslování povědomí dění za železnou oponou.

„Michael Moore a Oliver Stone nepřestávají produkovat propagandu oslavující komunismus a socialismus,“ uvedli členové poroty v souvislosti se Stoneovým dokumentárním chvalozpěvem o Hugo Chavezovi a Mooreovým mnohonásobným přispěním do žánru od filmů Sick po film O kapitalismu s láskou.

Proč antikomunistická cena nese jméno britského novináře Waltera Durantyho? Jde totiž o novináře, který psal do New York Times ve 30. letech 20. století reportáže z Moskvy. Jaksi ale „zapomněl“ zmínit hladomor na Ukrajině nebo hrůzy na Kavkazu. Tím zkreslil vnímání Stalinova zrůdného režimu v SSSR na Západě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…