Slavný spisovatel: Přistěhovalecké komunity jsou nesmírně obohacující

31.05.2016 9:36

Spisovatel Salman Rushdie poskytl rozhovor rozhlasové stanici BBC na anglickém literárním festivalu v Hay. Jeho tématem byla mimo jiné uprchlická krize. Přepis rozhovoru přinesl server Britské listy.

Slavný spisovatel: Přistěhovalecké komunity jsou nesmírně obohacující
Foto: Rudolf Komár
Popisek: Protidemonstrace za přijímání uprchlíků a proti fašismu

Rushdie je podle svých slov sám imigrantem do Británie. „Vždycky jsem zastával názor, že ty přistěhovalecké komunity, které jsou nyní součástí britského obyvatelstva, jsou v mnoha ohledech nesmírně obohacující. Silně obohacují britskou kulturu a život. A to se netýká jen Británie,“ uvedl. Podle něj je posledních sto let érou migrace. „Je to doba, kdy se po světě přestěhovalo daleko větší množství než kdykoliv v historii,“ dodal s tím, že lidé se stěhují i uvnitř zemí z venkova do měst. „Myslím si, že to bývá razantnější přestěhování než se přestěhovat, řekněme, z Bombaje do Londýna. To jsou obojí velká města. Vždycky jsem měl pocit, že když umíte žít ve městě, budete umět žít v každém městě. A mnoho toho, jak říkám, stojí za to oslavovat,“ dodal.

Původní text ZDE.

Krize podle něj vznikla jen v důsledku toho obrovského počtu lidí. „Myslím, že problémem je, že to není jen jedna věc. Začalo to jako uprchlíci, lidé, kteří utíkají, aby si zachránili holý život, utíkají z velmi nebezpečných částí světa, jako je Sýrie, Eritrea a tak dále. Ale teď už to nejsou jen uprchlíci, mísí se to s hospodářskou migrací a s lidmi, kteří se prostě rozhodli jít někam jinam,“ podotkl. A právě hospodářská migrace je podle něj problémem. „Není možné, aby žádná země, nebo řada zemí, donekonečna přijímala miliony lidí. Takže otázkou je, jak je rozlišit,“ podotkl. Dle jeho názoru změny politických postojů lidí v této souvislosti jsou nebezpečím nejen pro tuto zemi, ale pro celou Evropu. 

Rushdie následně pohovořil o vnímání uprchlíků. „Protože tolik z toho, co považujeme za svou totožnost, je vázáno na určité místo. Místo, odkud pocházíme, které známe, v němž jsme známi. Kde mluvíme jazykem, v němž se cítíme v pohodě a jímž také mluví ostatní lidé kolem nás. Všechno toto jsou kořeny osobnosti. A velmi často se během migrace všechny tyto kořeny zpřetrhají. Ocitnete se mezi cizinci, na místě, které neznáte, kde se mluví jazykem, který buď neznáte, anebo ho moc dobře neumíte. A kde mají lidé jiné zvyky. Kde lidé mají jiné způsoby života. A systémy víry jsou odlišné a tak dál. A vy se tomu musíte přizpůsobit,“ řehl Rushdie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…