Slavný srbský režisér Kusturica: Toto z nás chtěla udělat Albrightová. Ale to je nesmysl

29.01.2015 17:31

Známý balkánský režisér Emir Kusturica v rozhovoru s publicistou Tomášem Měšťanem pro internetové vysílání společnosti BulvarART pohovořil o Srbsku, které (navzdory rodišti v Bosně) vždy vnímal jako svou domovinu, jeho vztahu k Evropě a případnému přistoupení k EU.

Slavný srbský režisér Kusturica: Toto z nás chtěla udělat Albrightová. Ale to je nesmysl
Foto: Radim Panenka
Popisek: Česká a Srbská vlajka

Kusturica nejprve hovořil o sarajevském atentátu z roku 1914, který rozpoutal události první světové války a bývá kladen za vinu Srbsku. Režisér vysvětloval, že v rakouské monarchii se projevovaly již před válkou značně odstředivé tendence, které povzbuzovaly vznik separatistických organizací, například na jihu organizace Mladá Bosna, usilující o připojení tohoto sporného území k Srbsku. Pro organizaci odhodlaných mladých jihoslovanských intelektuálů byl prý velkým vzorem i Tomáš Masaryk.

"Ono se říká už nebýt otrokem,“ připomněl Kosturica jejich heslo. Podle něj jsou dva způsoby, jak vidět sarajevský atentát. "Já to vidím tak, že ten jeho výstřel nezačal válku, ale skončil otroctví,“ hájí střelce Gavrila Principa Kusturica.

Kromě toho prý samozřejmě existuje druhá teorie, podle Kusturici revizionistická, podle které se jednalo o teroristický akt a začátek války. Tu však režisér odmítá. "I Němci dnes připouštějí, že tu válku chtěli už předtím,“ podotkl režisér a vzpomněl tzv. "Fischerovu teorii“ dávající odpovědnost za první světovou válku Němcům.

Pak režisér promluvil o Srbsku a jeho příslušnosti k Evropě. "My jsme bílý, evropský národ. Dali jsme západní civilizaci Teslu nebo Djokoviče,“ vykládal režisér. O příslušnosti Srbů k evropské civilizaci prý není nejmenších pochyb. To však neznamená, že budou ochotni se zříci své identity.

Video s povídáním Emira Kusturici ZDE.

"Madeleine Albrightová říkala, že chce, aby se Srbové chovali jako Češi. Ale to není možné, protože Češi se tak chovají proto, že jsou vedle Němců. A my jsme někde úplně jinde,“ odkázal srbský režisér americkou exministryni na mapu.

Jakkoliv Srbsko podle něj bezesporu je evropským národem, je velkou otázkou, zda by mělo vstoupit do Evropské unie. Podle Kusturici je prý otázkou, zda se z EU nestává takové NATO, které Srbsko v roce 1999 bombardovalo. "Měli bychom zůstat neutrální,“ doporučil nakonec.

Pak ještě pohovořil o tom, jak tento srbský postoj formovali českoslovenští intelektuálové a umělci, jaké Srbsko nikdy nemělo, jako byl Tomáš Garrigue Masaryk, Milan Kundera nebo Miloš Forman.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…