Slavný světový intelektuál, kterému se u nás vysmáli za kritiku Havla, hovoří o Ukrajině i neúspěšné americké zahraniční politice

10.11.2014 10:02

Politický aktivista a levicový intelektuál Noam Chomsky se v rozhovoru pro ruský televizní kanál RT rozhovořil o ukrajinské krizi i západních sankcích. Ve druhé části článku redakce ParlamentníchListů.cz přikládá výtah z jeho psaného komentáře o negativních dopadech americké zahraniční politiky.

Slavný světový intelektuál, kterému se u nás vysmáli za kritiku Havla, hovoří o Ukrajině i neúspěšné americké zahraniční politice
Foto: Petr Kupka
Popisek: Noam Chomsky před budovou olomouckého kina Metropol, kde se zúčastnil besedy s veřejností

„Samozřejmě, že nejhorší možný scénář může představovat jadernou válkou, která bude skutečně ničivá. Oba dva státy, které ji vyvolají, budou vymazány z mapy světa. A že k tomu bylo již v minulosti mnohokrát velmi blízko. Bohužel však k tomu nemáme daleko ani v současnosti. Nebude to nijak plánované dopředu. Ostatně i první světová válka se udála tak nějak neplánovaně. Šlo o strašlivý konflikt, ale ten nynější by sprovodil lidstvo ze světa navždy. V době trvání krize na Ukrajině a přítomnosti protiraketových obranných systémů v blízkostí hranic s Ruskem je situace skutečně vážná,“ prohlásil Chomsky pro RT.

Sankce podle Chomského budou tlačit Rusko k budování užších vztahů s Čínou. „Sankce Rusko nemohou izolovat od zbytku světa, ale poškodit zemi samozřejmě mohou. Ale nejsem rozhodně jediný, kdo upozorňuje na to, že takto vlastně Rusko nutíme, aby se obrátilo na východ. Zejména tedy k Číně. Ta tvoří centrum Šangahjské organizace pro spolupráci, kam dále vedle Ruska patří Indie, Pákistán, Kazachstán, Turkmenistán atd.," zmínil Chomsky v rozhovoru pro RT.

Výtah z tohoto rozhovoru v angličtině najdete ZDE.

Ve svém nedávno publikovaném článku zase Noam Chomsky reaguje na text z amerického deníku The New York Times, který informoval o skepsi CIA nad pomocí syrským rebelům a dále se věnoval starším operacím CIA v Angole, Nikaragui a na Kubě. Titulek tohoto článku by podle Chomského měl znít: USA jsou klíčovým teroristickým státem a jsou na to hrdé. „Jižní Afrika s tichou podporou Reaganovy administrativy podnikla invazi do Angoly, kde společně bojovaly na straně teroristické skupiny Jonase Savimbiho. Důsledky nejenom této akce byly děsivé. OSN v roce 1989 konstatovala, že v důsledku podobných akci jihoafrického apartheidu zahynulo v sousedních zemích nejméně 1,5 milionu lidi," píše Chomsky.

Chomsky dále obviňuje bývalého amerického prezidenta Johna F. Kennedyho z toho, že rozpoutal teror na Kubě. „Zvěrstva páchaná na Kubě byla skutečně příšerná. Kennedyho administrativa podporovala po neúspěšné invazi v Zátoce sviní teroristické snahy kubánské opozice s cílem svržení Castrova režimu. V říjnu 1962 mělo dojít k další americké invazi na ostrov. Americké teroristické akce proti Kubě pokračovaly dalších třicet let. V rámci nich bylo proti Kubě uvaleno devastační obchodní emgargo, jež pokračuje do dnešních dní. Přesto, že kromě USA a Izraele s ním v podstatě žádná jiná země nesouhlasí. A dokonce i Hillary Clintonová ve své knize zmiňuje, že další prodlužování embarga je zbytečné," připomíná Chomsky.

Zapomenout bychom neměli podle Chomského ani na příklad Nikaraguy. „Teroristická válka prezidenta Ronalda Reagana byla mezinárodními soudy považována za protizákonné užití síly a Spojené státy byly vyzvány k zaplacení reparací. Washington byl odpovědný za eskalaci napětí v zemi a svým vetem na půdě OSN v roce 1986 navíc zabránil, aby byla schválena rezoluce odsuzující nedodržování mezinárodního práva Spojenými státy. Teroristických akcí podnikly USA v 80. letech ve Střední Americe mnohem více. I v jejich důsledku do země stále proudí mnoho ilegáních přistěhovalců, protože jejich země jsou v troskách," kritizuje Chomsky.

Chomského text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Chomsky ve svém textu dále zmiňuje vyjádření bývalého analytika CIA Paula Pillara, který varuje před negativními reakcemi na americké letecké údery v Sýrii, jež mohou džihádistické organizaci Jabhat al-Nusra a Islámskému státu přinést větší podporu mezi domácím obyvatelstvem. „Islamisté mohou velmi posílit, protože budou lidem vysvětlovat, že letecké údery jsou fakticky namířeny proti samotnému islámu," poukázal Pillar.

Podobné důsledky však mělo dle Chomského i mnoho amerických operací v regionu již v minulých letech. Američané pomohli rozšiřování džihádu v Afghánistánu i dalších částech světa. „Spojené státy jsou jedním z hlavních spolutvůrců Islámského státu. Jistěže neplánovaly vznik ISIS, ale naše zničující intervence na Blízkém východě a Iráku připravily živnou půdu pro vznik a fungování těchto teroristických organizací," cituje Chomsky dalšího bývalého analytika CIA Grahama Fullera.

„Na závěr můžeme zmínit největší teroristický projekt, který zaštiťuje osobně americký prezident Barack Obama v rámci vyvražďování světových teroristů. Dopad těchto akcí je dostatečně známý nám všem," uzavírá Chomsky se značnou skepsí.

Noam Chomsky letos zkraje června navštívil Českou republiku, kde měl několik přednášek. Velký ohlas vzbudila zejména jeho přednáška na Univerzitě Palackého v Olomouci, kde Chomsky zpochybňoval utrpení českých disidentů před rokem 1989. Mluvil o tom, že středoevropští disidenti byli hojně podporováni Západem a nevedlo se jim zdaleka tak špatně. Zatímco disidenty v Jižní Americe dnes téměř nikdo nezná a ti přitom podle něho trpěli mnohem více.

Na Chomského slova následně zareagoval bývalý disident a exministr obrany Alexandr Vondra. Ten zmínil, že nechápe, jak může někdo výroky tohoto protikapitalistického a antisemitského nešťastníka brát vážně a respektovat je. „V době, kdy u nás seděl Havel ve vězení, Chomsky z bostonských kaváren obhajoval genocidu Pol Pota v Kambodži. Bude-li svět jeho kecům znovu naslouchat, skončí to dalšími koncentráky," řekl Vondra. Bývalý minisr vnitra a člen ODS Ivan Langer svůj nesouhlas napsal na svém facebookovém profilu. „Divím se, že z přítomných akademiků někdo proti Chomskému neprotestoval. Budou snad příště svým studentům přednášet, že listopad 1989 byla buržoazní kontrarevoluce?"

Do kritiky Chomského se tehdy pustil i pravicový intelektuál Alexander Tomský. „Chomsky je marxista a vždy ve svých úvahách podporoval komunistické režimy. Je to člověk velmi provokativní, ale určitě není hloupý. Jeho pohled je však ideologický, protože považuje západní kapitalistickou společnost za prohnilou a špatnou. Přesto má do jisté míry pravdu v tom, že režim těsně před rokem 1989 u nás nebyl skutečně tak vražedný jako v padesátých letech. Disidentům, včetně Havla, už tenkrát nešlo o život. Konflikty v Jížní Americe byly skutečně drsnější než u nás," vyjádřil se Tomský a zároveň dodal, že Chomského nepovažuje za antisemitu, jak mu někteří podsouvají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…