Šlechtová hájila Babiše: Když se jedná o jeho firmách, nikdy nehlasuje

23.04.2015 20:53

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová usedla do Křesla hosta čtvrtečního Interview ČT24. Podrobně vysvětlovala především to, jak je to s kritizovaným monitorovacím systémem, bez něhož nebudeme moci čerpat dotace z Bruselu, ve výši 650 miliard korun. V závěru se vyjadřovala i ke střetu zájmů Andreje Babiše. Jeho firmy mají stejné právo na dotace jako jiné podniky.

Šlechtová hájila Babiše: Když se jedná o jeho firmách, nikdy nehlasuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

„My nezpochybňujeme některé závěry, kterými by se měla zabývat policie, resp. protikorupční policie. My zpochybňujeme auditní postup,“ zdůraznila šéfka resortu. Auditní zpráva tvrdí, že systém byl předražen, ale já mám informace, že stál půl miliardy a další náklady jsou navázány na to, aby systém fungoval až do roku 2032. Auditní zpráva totiž tvrdí, že systém stál miliardu, což by byla pravda, pokud bychom do toho započítali i onen provoz na příštích téměř dvacet let.

MMR dnes má přístupové kódy k systému a drží také veškerá práva k systému. Tak to alespoň vidí Šlechtová, která se tímto tvrzením dostává do rozporu se závěry auditu, podle něhož MMR nemá všechna práva k systému. Problémy, které se dnes řeší, mají prý svůj původ v roce 2012, tedy v dobách vlády Petra Nečase (ODS). Šlechtová ujišťovala, že výběrové řízení bylo otevřeno s parametry, které předem schválila vláda.  

Co bude dál?

„My zpochybňujeme celý audit, protože EU by si měla zadat tzv. výkonnostní audit, ale my jsme obdrželi jen audit o veřejných zakázkách,“ konstatovala Šlechtová s tím, že to není v pořádku. Brusel se k tomu bude muset vyjádřit. Resort je prý s Evropskou komisí takřka v každodenním kontaktu.

Co tedy bude dál? Brusel zatím nechce posílat prostředky spojené s monitorovacím systémem samotným. Teď už je v zásadě jasné, že část prostředků již půjde z českého rozpočtu, a existuje i možnost, že zaplatíme monitorovací systém kompletně.

V nejbližší době by mohly být schváleny čtyři dotační programy. Ostatní by mohly být schváleny do pololetí tohoto roku. Takové je aspoň přání paní ministryně. Šéfka resortu ale upozornila, že jisté zpoždění leží i na bedrech Bruselu, protože směrnici o čerpání dotací v období 2014 až 2020 vydala až v prosinci 2013.

V závěru okomentovala počínání Andreje Babiše (ANO) na vládě. „Já bych tady chtěla říct, že při hlasování na vládě ministr Babiš důsledně nahlašuje, když je ve střetu zájmů. A pokud jde o firmy Andreje Babiše, tak mají stejný nárok na dotace jako jiné firmy," uvedla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…