Šlechtová na Frekvenci 1 hájila prezidenta Zemana. Pak spustila kanonádu

25.03.2017 17:58

Moderátor Luboš Xaver Veselý přivítal v sobotním Pressklubu na Frekvenci 1 ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou, nominovanou hnutím ANO. Hovořila o pohřebnictví i o novele stavebního zákona. Současný stavební zákon označila bez okolků za „velký bordel“. Lidovce označila za „milenku, která dělá dost podrazy“. Na úvod vychválila prezidenta Miloše Zemana. Takřka do nebes.

Šlechtová na Frekvenci 1 hájila prezidenta Zemana. Pak spustila kanonádu
Foto: MMR, mg
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

„S panem prezidentem a jeho expertním týmem jsme si povídali asi o všem a nejdéle o novele stavebního zákona. U nás trvá 13 až 15 let než zrealizujeme stavbu. Bavili jsme se také o aktuální situaci a také o mém názoru na slučování resortů. Já ho mám ráda jako sůl. Ten člověk je prognostik, on je samozřejmě velký stratég, on je nesmírně sečtělý. Není moc lidí v mém okolí, které bych nazvala moudrými, ale pan Zeman je podle mě moudrý,“ prohlásila Šlechtová.

Ocenila na Zemanovi, že se nebojí občanům říkat, co si myslí, zatímco ministra obrany Martina Stropnického (ANO), o kterém se uvažuje jako o prezidentském kandidátovi, vnímá coby lázeňského šviháka. Sama v přímé volbě prezidenta jednoznačně podpoří Zemana. 

Následně otevřela téma stavebního zákona. „Stavební právo v České republice je velký bordel. Já se omlouvám za ostrá slova, ale já jsem celkem ostrá. U nás je celkem sedm resortů, které do toho mluví a upřímně, domluva mezi tolika resorty, aby to bylo jednotné, je zcela nemožná,“ rozčilovala se Šlechtová. Když se to však pokoušela změnit, u svých kolegů z vlády narazila. Přesto vytrvala a pokud to vyjde, tak u velkých staveb zkrátí proces schvalování o čtyři až pět let.

„Ale my už píšeme úplně nový stavební zákon, kde chceme docílit pravidla – jeden úřad, jedno povolení a případně jedna žaloba na konci,“ prozradila také dáma.

Hon na Babiše

Pozornost věnovala také kauzám šéfa hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiš. Pokud jde o Babišovu firmu Čapí hnízdo, která vůbec neměla dostat dotaci, tak tam je podle ministryně třeba zkoumat vliv rozhodujícího orgánu, to jest orgánů Středočeského kraje, a nikoli pana Babiše.

Ze stolu smetla také kauzu korunových dluhopisů Andreje Babiše. „Víte, ten hon na pana Babiše mi strašně vadí. My tady tři roky vládneme a ta vláda je úspěšná. A tady někdo půl roku před volbami spustil obrovský humbuk. Já jen doufám, že voliči využijí svůj rozum a nenechají se ovlivnit. Pokud tu existuje nějaké podezření na zločin, tak ať podá podnět a ať se to vyřeší v trestním řízení,“ zlobila se dáma.

Lidovci jsou prý jako milenka, která dělá podrazy. A to pohřebnictví...

Posléze otevřela téma zákona o pohřebnictví. Ministryně se prý snažit udělat pořádek v oblasti, o kterou se nikdo nestaral 15 let. Šlechtová to chce změnit. Především chce zavést sankce, protože v tuto chvíli nemá moc prostoru udělovat sankce pohřebním službám, které pochybí. Jde jí zkrátka o to, aby se se zemřelými zacházelo důstojně.  

Nakonec promluvila o vztazích v koalici. Rozhovory mezi ČSSD a ANO prý poslední dobou připomínají spíše italské manželství. A lidovci hrají roli takového jazýčku na vahách. V praxi to prý vypadá tak, že hnutí ANO ve vládě něco z dobrých důvodů odmítá, alespoň podle Šlechtové, a lidovci se spojí se sociálními demokraty, aby zákon protlačili silou, jelikož ve vládě mají většinu.   

„KDU-ČSL to je taková milenka, která dělá dost podrazů. ... Já se domnívám, že nás čeká velmi agresivní předvolební kampaň ze všech stran,“ rozčilovala se Šlechtová. Sama by upřednostnila spíše předvolební kampaň bez osobních útoků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…