Sledujeme pro vás americkou kolonu. Do Vyškova už vojáci dorazili, večer tam lidem předvedou své umění

29.03.2015 11:03

Během nedělního dopoledne mají překročit hranice České republiky tři konvoje vojsk USA, které se přesouvají ze cvičení v Pobaltí na základnu v Německu. Celá akce již několik dní vyvolává jiskření mezi skupinami zapřisáhlých zastánců a odpůrců USA a NATO. Obě skupiny dlouho dopředu avizovaly připravenost předvést své mínění americkým vojákům, a proto je příjezd kolon bedlivě sledován.

Sledujeme pro vás americkou kolonu. Do Vyškova už vojáci dorazili, večer tam lidem předvedou své umění
Foto: Daniela Černá
Popisek: Vojáci mávají lidem

V Harrachově reportér ParlamentníchListů.cz viděl v deset hodin přibližně třicet sympatizantů s vlajkami USA a proti nim zhruba deset odpůrců s transparenty jako "Ami go home“. Na ně dohlíželo asi třicet policistů.

Do půl jedenácté počet vzrostl na obou stranách na trojnásobek, takže proti sobě stálo přibližně sto demonstrantů. Na straně odpůrců to byli jednak zástupci KSČM a kromě nich též zástupci mírových skupin, stojící zvlášť. Došlo i k prvním verbálním střetům se zastánci USA.

Zaznamenali jsme například překřikování staršího sympatizanta USA s mladíkem, dřímajícím transparent proti "vrahům z USA“. "Běž do prdele, ty kašpare, ty, děvko mizerná,“ oslovil protiamericky zaměřeného mladíka jeho oponent. A dodal: "Fotr je neřezal, a tohle z toho vyrostlo."

Před jedenáctou pak k hraničnímu přejezdu dorazilo asi dvacet motorkářů na strojích Harley-Davidson s vlajkami USA a rovněž vozidlo s pojízdným billboardem hnutí Svobodné fórum, organizovaného známým novinářem a obhájcem USA Pavlem Šafrem. "Američané jsou naši spojenci,“ stálo na mobilním transparentu.

V Harrachově dění sleduje značné množství novinářů, například i z prokremelské televize Russia Today.

I Česká televize přinášela reportáže ze všech míst, kde mají američtí vojáci překročit hranici - tedy z Harrachova, Bohumína a Náchoda. Z moravského Bohumína reportérka Iva Kubánková hlásila, že na hranicích čeká na Američany možná tisíc sympatizantů, kteří chtějí spojence podpořit. Dva z nich vystoupili v přímém přenosu i ve vysílání a vysvětili, že chtěli jednak vyjádřit podporu spojencům a jednak vidět vojenskou techniku.

Ve vysílání vystoupila i zástupkyně moravských motorkářů, kteří se rozhodli konvoj doprovodit. "Jsou tu skutečně motorkáři ze všech klubů z celé Moravy,“ ujistila.

Z Náchoda, kde má překročit hranice třetí část konvoje, pak reportér ČT hlásil klid. Obavy zde panují zejména z dopravní situace v době průjezdu, protože v centru města je uzavřen jeden kruhový objezd s přilehlými ulicemi, takže logistika průjezdu může být náročnější.

Těsně před jedenáctou hodinou pak překročily hranice první vojáci americké armády v Bohumíně a v Náchodě.

Čekající hejtman: Není možné dělat chytrou horákyni

Moravská část konvoje byla obyvateli ČR vítána již v Polsku před hranicemi. V Bohumíně se pak centrem dění stala čerpací stanice, kde měla kolona krátce zastavit. Nakonec ale zájem diváků zdržel kolonu v Bohumíně zhruba o dvacet minut více, než se plánovalo. Server iDnes.cz odhaduje počet diváků v tisících. Čelo kolony poté vyrazilo směrem k Vyškovu, kde vojáci přenocují.

Rovněž "náchodská“ větev konvoje již začíná pronikat do vnitrozemí. V samotném hraničním městě je zdravily stovky obyvatel, nebyly zaznamenané žádné incidenty s odpůrci USA. Průjezd je prý navzdory obávám z dopravních komplikací stále plynulý. Čelo kolony mezitím po jedenácté hodině dojelo do Jaroměře, kde je také vítali místní obyvatelé. "Jako v Polsku," uvedl jeden z amerických vojáků.

Komplikovanější je průjezd části kolony, která měla překročit hranice v Harrachově a zamířit do Liberce. V Liberci a Jablonci nad Nisou byla již připravována dopravní omezení, ovšem Američané se zdrželi na polské straně hranic. Do Harrachova by tak měli dorazit až přibližně v půl druhé.

Přesto na ně přímo na hranicích čeká liberecký hejtman Martin Půta (STAN). "Jsou situace, kdy není možné dělat chytrou horákyni a lavírovat někde uprostřed, aby se některá názorová skupina neurazila. Průjezd konvoje a bezpečnostní situace v Evropě je taková chvíle,“ řekl serveru iDnes.cz.

Čekání v Harrachově se al protáhne ještě déle, podle posledních zpráv by měl konvoj překročit hranici až po patnácté hodině. Důvodem zdržení je podle hejtmana Půty fakt, že kolonu zdržely tisíce lidí na náměstí v Jelení Goře, kteří se chtěli s americkými vojáky před odjezdem z jejich země rozloučit.

Večer ve Vyškově předvedou. co dovede Stryker

Zato na Moravě před patnáctou hodinou již dorazilo čelo kolony do kasáren ve Vyškově, kde vojáci přenocují. Příjezd byl v přímém přenosu sledován Českou televizí a z chodníků několika stovkami místních obyvatel, kteří Američany zdravili a natáčeli si projíždějící techniku svými telefony.

Ve Vyškově by americká armáda kromě nocování měla ve večerních hodinách rovněž veřejnosti předvést činnost vozů Stryker.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo, Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…