Sledujeme soumrak Úsvitu, bavil se komentátor, když si Okamura s Černochem ve studiu vyčítali, co kdo podepsal

24.03.2015 22:59

Předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura a předseda poslaneckého klubu Marek Černoch se v úterních Událostech, komentářích České televize přeli o miliony korun. Vyčítali si leccos. Komentář přidali Petr Honzejk z Hospodářských novin a reportér ČT Jan Moláček. Podle Honzejka jsme dnes zhlédli konečný soumrak Úsvitu.

Sledujeme soumrak Úsvitu, bavil se komentátor, když si Okamura s Černochem ve studiu vyčítali, co kdo podepsal
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

"My dva jsme se nikdy moc nehádali,“ konstatoval hned v úvodu Okamura na adresu Černocha. Následně si posteskl nad tím, že se poslanci spolu s ním vyvezli do sněmovny, ale najednou jim začíná vadit. "Takže jsem byl vyloučen z hnutí, které jsem sám založil,“ posteskl si. Černoch ale toto tvrzení odmítl. Hnutí se prý naopak snažil zachránit. "Nešlo o peníze ani o žádný puč, šlo o záchranu z jednoho procenta popularity,“ kontroval Černoch. A pokud jde o vyloučení Okamury a Radima Fialy z poslaneckého klubu, podle poslance k tomu prý došlo kvůli pošpiňování hnutí.

"To jsou partikulární důvody. Tady se za mými zády začala budovat nové politická strana bez programu o přímé demokracii. A hnutí zůstává k použití ještě padesát milionů korun do konce volebního období,“ upozornil Okamura s tím, že hnutí je stále lákavé kvůli penězům. "Já opravdu vyzývám pučisty, aby dodržovali program, za který byli zvoleni a nedělali zradu na voliče,“ udeřil šéf hnutí. Připomněl také, že se hraje o smlouvu pro firmu, kterou prý doporučoval Vít Bárta.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

"Před volbami mi bylo řečeno Vítem Bártou, že by bylo dobře, abychom podepsali smlouvu s klientem Víta Bárty, protože budeme potřebovat analytické materiály,“ uvedl Bárta. Černoch doplnil, že je pro vypovězení smlouvy, aby se podařilo zachránit peníze pro hnutí.

Doplatky podepsali všichni. Sledovali jsme epilog Úsvitu

Redaktor České televize Moláček se následně rozpovídal o podivných smlouvách pro hnutí, o kterých referovali Reportéři ČT. Smlouvy obsahují i ustanovení o 6 tisících korunách za hodinu práce pro PR agentury, což je velmi vysoká částka. "Tomio Okamura byl ochoten zaplatit 72 tisíc korun za text Petice za nezávislost Baskicka. To buď znamená, že mu na nezávislosti Basků hodně záleží, nebo to může znamenat něco jiného,“ upozornil Moláček. Okamura ale tuto činnost důrazně hájil. Firma, která sídlí v chatrči, má podle něj dvacetiletou praxi a skutečně odvedla zaplacenou práci.

Doplatky za práci těchto firem podepsali i další členové strany, ale podle Černocha to bylo pod tlakem. Hrozilo se prý insolvencemi. Okamura v této souvislosti zaútočil na PR agentury obecně, které prý poskytují své služby velmi draze. "Oslovila mě agentura, která dělala PR občanským demokratům na Magistrátu hl. města Prahy a základní sazby začínaly na pěti stech tisících,“ uvedl šéf hnutí Úsvit.

Celé téma uzavřel Petr Honzejk, který konstatoval, že se asi nikdy nedočkáme policejního rozuzlení. "Ale pokud jde o koncovku politickou, tak teď u vás ve studiu jsme viděli takový epilog, jak končí hnutí, v němž Okamura tvrdil, že zamete s korupcí a staří politici kradou,“ zhodnotil situaci Honzejk. Pokud jde o dříve zmiňovaného Víta Bártu, tak podle komentátora sám svou roli poněkud přeceňuje. A pokud jde o voliče Úsvitu, řada z nich prý volila Okamuru kvůli jeho nemalým slovním útokům vůči Romům. Tak to alespoň vidí komentátor HN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…