Slevy zvedly tržby obchodníků. Lidé nakupovali už i na Silvestra

29.12.2013 16:26

Povánoční slevy zvýšily o posledním víkendu v roce obchodníkům tržby až o polovinu. Lidé zároveň využili sobotu a neděli k nákupům na oslavy Silvestra. Vedle zlevněného zboží se výrazně zvýšil zájem o nákup alkoholu a pochutin a také pyrotechniky. Vyplývá to z dnešních informací firem pro ČTK.

Slevy zvedly tržby obchodníků. Lidé nakupovali už i na Silvestra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

Obchodní řetězec Globus hned po Štědrém dnu zlevněné zboží rozšířil o další stovky položek napříč celým sortimentem. "V letošním roce jsme bezprostředně po Vánocích nabídli sortiment oblíbených dárků, výrazné slevy se tak týkaly počítačů, konzolových her, domácích spotřebičů a značkového textilu. Na povánoční výprodeje si zákazníci zvykli a řada z nich tak v těchto dnech využila peníze, které našli pod stromečkem," řekla ČTK Pavla Hobíková z tiskového oddělení Globusu.

Lidé před Silvestrem nakupují kvalitnější značky alkoholu s vyšší cenou

Internetový obchod Mall.cz přišel se slevami již 25. prosince, tedy o den dříve než v předchozím roce. "Zájem je zatím opravdu velký, zhruba o 50 procent vyšší než loni. Zákazníci kupují zboží napříč celým sortimentem," řekla ČTK mluvčí Michala Gregorová.

Zatímco o víkendu těsně před Vánoci byly nákupy zaměřené na dárky, vánoční dekorace, potraviny, nápoje a vše, co je potřeba k přípravě štědrovečerní večeře, poslední víkend v roce byl podle mediálního zástupce Spar Aleše Langra zájem o produkty spojené s koncem roku a jeho oslavou.

"Ve větším množství než na Vánoce nakupují zákazníci především pivo, sekty a další alkoholické i nealkoholické nápoje. Nejvyšší prodej za celý rok zaznamenává Spar také u pochutin, jako jsou chipsy, crackery a další slané zboží. V oddělení lahůdek jsou prodeje mnohonásobně vyšší v oblasti pomazánek a salátů a velmi žádané jsou uzeniny," dodal Langr.

Lidé před Silvestrem nakupují kvalitnější značky alkoholu s vyšší cenou, který mnohdy obchodníci zařadili do slev. Dobře se ale prodává i vodka, rum nebo bylinné likéry. "Do akcí jsme zařadili alkohol, který je u našich zákazníků oblíbený i v průběhu celého roku. Většina Čechů v případě alkoholu nerada experimentuje, proto nový rok obvykle vítají se svými osvědčenými značkami," dodala Hobíková.

Obchodníci zaznamenávají několikanásobný růst objednávek obložených potravinových mís, které si lze například v Intersparu objednat on-line prostřednictvím internetu. Tradičně nejvyšší v roce je také prodej pyrotechniky, která se rovněž často objevuje ve slevách.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…