Toto poněkud zvláštní video natočil kandidát ODS. Odborníci se diví, strana ho chválí

08.01.2014 10:15

Vše začíná hvězdářem Koperníkem a končí slivovicí. Svým předvolebním spotem kandidát na senátora v doplňovacích volbách na Zlínsku Libor Lukáš (ODS) některé voliče oslovil svým patriotismem. Podle mediálního odborníka Petra Dimuna však může video sdělit i to, že má pan exhejtman Lukáš doma velké zásoby slivovice pro případ zásahu planety Země kometou.

Toto poněkud zvláštní video natočil kandidát ODS. Odborníci se diví, strana ho chválí
Foto: ods.cz
Popisek: Libor Lukáš

Za minutu a dvacet osm vteřin stihli autoři spotu ukázat zeměkouli, kometu, fotografie míst v regionu, to, jak vchází Libor Lukáš do svého rodného domu v Rudicích nebo jak seká dřevo. Na závěr přeje kandidát na senátora všem: „Přátelé, važme si svých domovů, važme si svého středu světa. Protože jsme na začátku nového roku, připijme si na zdraví, aby ten rok byl u nás všude dobrý. Na zdraví a všechno dobré v roce 2014.“

Nechybí samozřejmě informace o tom, že v hlavní roli vystupuje Libor Lukáš a že děkuje za podporu v doplňovacích volbách do Senátu. Na Facebooku také vysvětlil kandidát na senátora, o co mu ve spotu šlo: „Je to krátký příběh o mém `Středu světa`, o `Zemské ose` a o mém rodném domě. Je to také o tom, že každý máme ten svůj `Střed světa`.“

Demotivuje video voliče nebo zaujme patrioty?

Co člověk, to názor. I marketingoví specialisté a odborníci na propagaci se v názorech na natočené video zásadně liší. Zatímco Petr Dimun tvrdí, že tento spot kandidátovi zcela jistě nepomůže, Jiří Mikeš hodnotí právě strunu patriotismu, na kterou Lukáš prý kvalitně zahrál. „Předvolební spoty mají buď vtipně upozornit na kandidáta, někdy provokovat, jedná-li se o někoho veřejnosti zcela neznámého, anebo mobilizovat a motivovat voliče pro volbu kandidáta již známého. Tento spot není ani vtipný, provokuje spíše nesrozumitelností, když kandidát v podstatě promluví až na konec a vzhledem k tomu, že pan Lukáš je bývalý hejtman Zlínského kraje, tak jeho voliče spíše musí demotivovat,“ vyhodnotil Dimun.

Mediální odborník Jiří Mikeš naopak oceňuje to, že se Lukáš tímto způsobem dostává jaksi blíž k veřejnosti a ujistil, že existují spoty daleko horší. „Voliči ho přijmou. Myslím, že pomůže lokálnímu patriotismu. Moravané svůj kraj upřednostňují,“ reagoval Mikeš.

Spot prý mohl být natočen od konce

Video, i když je šířené jen přes web a Facebook, určitě zaujalo a má velkou sledovanost. „Ten spot není propadák. Jiné volební spoty jsou často horší,“ upozornil Mikeš. „Obraz včetně komentáře je v podstatě dobrý, až na ten bombastický začátek.Tvůrce chtěl asi mermomocí upoutat pozornost, být jaksi světový. Bombastická úvodní část spotu nekoresponduje s lokálním pokračováním spotu,“ dodal. Petr Dimun pak přidává ještě jedno hledisko hodnocení videozáznamu. „Mám bohužel dojem, že spot byl točen od konce a ta závěrečná scéna se slivovicí byla asi štábem i kandidátem mnohokrát opakována,“ podezírá autory, ale i on připouští, že štáb mohl být ve velké časové tísni s ohledem na termín pořádání voleb.

Celé video k vidění



Lukáše znají, spot představuje Libora

V kampani Libora Lukáše je jistě natočení spotu, i když vyvolal velkou pozornost, jen třešinkou na dortu. „Pana Lukáše už všichni znají a vědí, co za ním stojí. Tady se narodil a pro tento region spoustu věcí udělal,“ uvedl regionální manažer ODS Jaroslav Burkart. „Navštěvuje akce, kterých se každoročně účastnil, ať byl hejtmanem, náměstkem nebo krajským zastupitelem. Jde například o návštěvy dětských domovů. Není to žádná vynucená kampaň,“ dodal. Jednotná linka jeho kampaně je patriotismus.

„Dělá kontaktní kampaň, nepořádá mítinky, nemá billboardy,“ popsal Burkart. „Lukáše jako takového znají všichni, Libora jako osobu nezná skoro nikdo, takže proto je ve volebním spotu nastíněno, odkud pochází a je tam jeho rodný dům. Spot se podařil, návštěvnost je abnormální, zhlédlo ho tolik lidí, že se to vymyká běžnému průměru. Někdo říká, že je to příliš hollywoodské, ale myslím si, že je tam i to nejpodstatnější, to, co pan Lukáš představuje, to znamená: Jsem ze zdejšího regionu, jsem zdejší patriot,“ dodal.

Bc. Libor Lukáš

  • Regionální politik Zlínského kraje, manažer a podnikatel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…